Where lifestyle meets finance
Trouwen Na 2018
Trouwen | Wet | Wijzigingen

Trouwen na 1 januari 2018: wat gaat er veranderen?

Mocht je trouwplannen hebben na 1 januari 2018 heb je het misschien al wel gezien: er gaat wettelijk gezien het één en ander veranderen. Wat precies? Dat lees je hier.

Tot 1 januari 2018 trouwde je standaard in gemeenschap van goederen. En dat wil zeggen dat alles wat eerst van jullie individueel was, na het ‘ja-woord’ van jullie samen was. Eerlijk zullen we alles delen. Wilde je daar van afwijken? Dan moest je huwelijkse voorwaarden laten opmaken via de notaris.

Verder lezen: De voor- en nadelen van onder huwelijkse voorwaarden trouwen

Vanaf komend jaar beperkt de huwelijkswet deze goederengemeenschap tot het geld/bezit dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd. Of de schulden natuurlijk. Dat betekent dat alle schulden of bezittingen die je voor het huwelijk hebt opgebouwd, ook van jou blijven.

En dat niet alleen. Ook erfenissen en schenkingen die je tijdens het huwelijk ontvangt, vallen buiten de goederengemeenschap.

Let op: dit geldt niet met terugwerkende kracht. Als jij voor 2018 bent getrouwd, heb jij niets te maken met deze wijzigingen.

Maar, zoals met veel juridische zaken, geldt dat als jullie het graag anders willen inrichten, dat nog steeds mogelijk is. Je kunt nog steeds kiezen voor een volledige gemeenschap van goederen of verdere uitsluitingen met huwelijkse voorwaarden. In het geval van erfenissen en schenkingen kan er worden gekozen om een insluitingsclausule te gebruiken (in plaats van voorheen een uitsluitingsclausule).

Verder lezen: Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen? Hoe zit dat financieel?

Het belangrijkste blijft dat je vóór je gaat trouwen met elkaar een uitgebreid gesprek hebt over hoe jullie de zaken voor elkaar willen regelen voor het geval jullie ooit niet meer getrouwd willen zijn. Veel succes met de voorbereidingen voor jullie huwelijk!

Reageer