Where lifestyle meets finance
Hoofdbeeld Shoot Lysanne 4
Trouwen | Inspiratie

Trouwen voor het goede doel: Lysanne en Harmen laten hun bruiloft sponsoren

Je bruiloft is een dag die helemaal om jou en je partner draait. Bij de meeste mensen dan. Lysanne Rinzema (26) uit Tull en ‘t Waal, wilde dat anders doen. Zoveel geld uitgeven alleen aan jezelf, daar voelt ze zich niet goed bij. Daarom laten zij en haar vriend Harmen (30) hun bruiloft sponsoren voor het goede doel.

‘Dat we gingen trouwen stond vast. Maar hoe, daar keken Harmen en ik in het begin verschillend tegenaan. Harmen wilde graag een feest waar iedereen welkom is en we niet te moeilijk doen over wie we uitnodigen en hoeveel het kost. Ik wilde het liever klein houden, alleen onze familie beste vrienden.

Ik dacht steeds: het is maar één dag. Je geeft duizenden euro’s uit terwijl je daarmee ook mensen kunt helpen die het écht nodig hebben. In die periode was ik onderweg naar de verjaardag van een vriendin. In de auto hoorde ik op de radio nieuws over hongersnoden in Afrika. Even later zat ik ‘Lang zal ze leven’ te zingen op het feest van mijn vriendin. Dat vond ik zo ironisch. De mensen die wij een lang leven toewensen, zijn mensen voor wie dat vaak vanzelfsprekend is. Mijn vriendinnen hebben een huis, elke dag te eten en zijn meestal gezond.

Stel, we krijgen een rekening van 1000 euro. Dan vragen we de leverancier: mogen we een deel van het bedrag aan het goede doel betalen in plaats van aan jullie?

Dus kwamen we met een idee: we zouden wel een grotere bruiloft organiseren, maar niet alleen maar voor onszelf. Een deel van ons budget zou niet gaan naar ondernemers en bedrijven. In plaats daarvan wilden we de leveranciers uitdagen een deel van het geld dat ze aan ons zouden verdienen, aan een goed doel te schenken.

Stel, we krijgen een rekening van 1000 euro. Dan vragen we de leverancier: mogen we een deel van het bedrag aan het goede doel betalen in plaats van aan jullie? Dan zegt de ene leverancier: betaal ons 600 euro en doneer de andere 400 euro aan het goede doel. Terwijl de andere leverancier zegt: maak de volledige 1000 euro maar over aan het goede doel. Het is dus niet zo dat mensen ons sponsoren en wij een heel goedkope bruiloft hebben. Het is wel heel spannend om dat aan bedrijven te vragen. We begonnen met een paar grote dingen: de ringen, mijn jurk en Harmens pak. Als die zouden lukken, zouden we ervoor gaan.

beeld-2-SHOOT-LYSANNE-8.jpg#asset:26196


En dat is gelukt! Harmen heeft een compleet maatpak gekregen. Hij hoefde er niets voor te betalen, mocht zo de winkel uitlopen. Het bedrag dat het pak eigenlijk zou kosten, maken we na de bruiloft over naar het goede doel. Onze ringen worden gemaakt door een goudsmid die met fairtrade goud werkt. Bij haar hoeven we alleen de materiaalkosten te betalen, de rest sponsort ze. Dat vinden we heel bijzonder.

Geld is iets waar we bewust mee bezig zijn.

Het goede doel dat we hebben gekozen, is Artsen zonder Grenzen. We zijn erg onder de indruk zijn van die organisatie en hebben veel respect voor het werk dat zij doen. Ze komen op plekken waar andere hulporganisaties niet kunnen of durven komen en zijn voor sommige mensen het enige lichtpuntje in hun leven.

Geld is iets waar we bewust mee bezig zijn. Toen we gingen samenwonen, hebben we veel gepraat over hoe we daar samen mee om willen gaan. Wat voor ons centraal staat, is dat we niet ten koste van anderen willen leven. Dat is voor ons een levensstijl die niet alleen met geld te maken heeft. We wonen bijvoorbeeld in een leefgemeenschap, waar altijd wel mensen verblijven die op dat moment zelf geen geld voor woonruimte hebben. We delen ons huis, ons eten en onze tijd met anderen. 

We wonen in een prachtig monumentaal pand met een grote tuin en een sfeervolle boomgaard eromheen, daar houden we de bruiloft. We zetten een grote tent op en bijna iedereen draagt op de een of andere manier iets bij: mijn schoonzusje doet de decoratie, een vriend die dj is komt ‘s avonds draaien, enzovoort. We willen een dag met een ontspannen sfeer, lekker eten, dansen en spelletjes doen.

Wat begon als een financiële keuze, blijkt steeds meer mooie kanten te hebben. De mensen die met ons meewerken, zitten zelf vaak ook idealistisch in elkaar. Daardoor doen we heel leuke contacten op. Binnenkort ga ik bijvoorbeeld met vriendinnen een workshop volgen bij de goudsmid die onze ringen maakt. Super leuk. Het is een heel leuke manier om naar onze bruiloft toe te leven. We ontmoeten allerlei inspirerende mensen, en hopen dat we voor anderen ook een inspiratie zijn.’

Volg de voorbereidingen van Lysanne en Harmen op www.langzullenzijleven.nl

Foto's: Prisca Visser

Reageer