Where lifestyle meets finance
Twee Baantjes Niet Goed Voor Je Pensioen
Twee bijbaantjes: slecht voor je pensioen?

Twee bijbaantjes: niet goed voor je pensioen?

Vraag: Ik heb naast m’n studie twee bijbaantjes en daardoor zit ik ook in twee pensioenfondsen. Is dat erg? En heb ik straks niet ene pensioengat?

Slim dat je nu al stil staat bij je pensioen! Zeker wanneer je bedenk dat je misschien wel twintig, dertig jaar of misschien nog langer van je pensioen zal moeten leven. Ja, je krijgt via de overheid wel AOW, maar dat is geen vetpot. Pensioen opbouwen is dus echt wel nodig. Nee, het is niet erg dat je in twee pensioenfondsen zit. Het kán wel minder gunstig dan wanneer je het gehele pensioen via 1 werkgever zou opbouwen. Dat het komt door de verschillen tussen de regelingen die aangeboden worden. Soms valt het gunstiger uit als het over 1 groot bedrag wordt berekend in plaats van over 2 kleine bedragen. Je kunt ze dus zelf vergelijken of een adviseur (bijvoorbeeld van jouw pensioenfonds of vakbond) vragen.

Meestal bouw je bij je bijbaantje nog geen pensioen op. Twijfel je? Vraag er naar bij je werkgever. Trekken jouw wenkbrauwen sowieso spontaan omhoog bij het woord pensioen? Op de site van Pensioenkijker kun je veel handige en leesbare info vinden.

Of je straks een pensioengat hebt is nu moeilijk te zeggen. Dat hangt af van hoeveel pensioen je op gaat bouwen en hoeveel je straks nodig denkt te hebben. Een pensioengat wil zeggen dat je minder pensioen hebt opgebouwd dan je nodig denkt te hebben om van te leven. Het verschil in euro’s, dat is het gat. Mogelijke veroorzakers zijn: - Minder dan 40 jaar gewerkt hebben voor je 65 wordt - Switchen van werkgever - Parttime werken, of (tijdelijk) niet werken - Zelfstandig ondernemerschap, zonder te sparen voor een pensioen - Variabel inkomen, zoals bonussen

Een pensioengat kun je dichten door bijvoorbeeld te sparen. En hoe eerder je begint, hoe makkelijker je het bij elkaar spaart.

Tip! Stop je met je (bij)baan en heb je een klein pensioen opgebouwd? Als het opgebouwde bedrag onder de € 458,06- (bedrag 2014) is, is afkopen mogelijk. Let wel op de voorwaarden.

Reageer