Where lifestyle meets finance
Stocksy Txpff459913G Ou000 Small 174996
Samenwonen | samenlevingscontract

Ruim de helft van de samenwonenden heeft geen samenlevingscontract

Woon jij samen en hebben je partner en jij een samenlevingscontract afgesloten? Good for you! Want uit recent onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat slechts de helft van de samenwonenden een dergelijk contract heeft afgesloten, terwijl dit wel heel handig is om te doen. Dit is waarom.

Tijdens het samenwonen worden veel keuzes gemaakt die van invloed zijn op de financiële situatie van beide partners. Toch maken stellen niet altijd afspraken over hun geldzaken. Wist je dat dit de kans op financiële problemen kan vergroten? Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen wel weten wat de mogelijke risico's zijn van ongehuwd of zonder geregistreerd partnerschap samenwonen, maar blijkt er in de praktijk weinig geregeld te zijn. 

Het samenlevingscontract bestaat uit de afspraken die jij en je partner met elkaar maken over jullie financiën. Hoe bepalen jullie bijvoorbeeld wie wat betaalt aan jullie gezamenlijke lasten? Hoe zit het met het spaargeld dat jullie samen opbouwen en wat hebben jullie afgesproken over jullie woning? Zijn er kinderen en wat spreken jullie voor hen af? En hebben jullie afspraken gemaakt over het partnerpensioen? Zomaar wat zaken om over na te denken. En niet per se om te bepalen wat er gebeurt als jullie uit elkaar zouden gaan, maar ook om nu vast af te spreken wat er gebeurt als een van jullie beiden onverhoopt komt te overlijden. 

Je kunt een samenlevingscontract eigenlijk op elk moment afsluiten, maar het is het beste om dit meteen te doen wanneer je gaat samenwonen. Zo weet je zeker dat alle zaken vanaf het begin goed geregeld zijn. Nog niet overtuigd? Lees dan ook eens het uitgebreide artikel 'Alles over het samenlevingscontract', geschreven door Heidi van Dijk, kandidaat-notaris bij Kooijman Autar Notarissen, Adviseurs & Juristen in Rotterdam. En wil je nog meer weten over samenwonen? Lees dan eens onze artikelen 'Samenwonen: hoe zit het met het huis?', 'Samenwonen en overlijden' of download onze SamenwoonApp voor iOs of Android.

Woon jij samen en heb je een samenlevingscontract? We zijn heel erg benieuwd waarom je dit juist wel of juist niet hebt geregeld. Praat met ons mee en laat je reactie achter onder dit bericht!

Reageer