Where lifestyle meets finance
Pensioen Ingredienten
Pensioenschijf van 5

Hoe is je pensioen opgebouwd?

Pensioen, oude dag, onderwerpen die je misschien nog niet echt bezig houden. Toch is het handig om alvast na te denken over jouw financiële later en te onderzoeken welke acties jij nog moet ondernemen voor een goed pensioen. Uit welke ingrediënten bestaat jouw oude dag eigenlijk? 

Hoe is jouw pensioen opgebouwd?

1. AOW

AOW is een basispensioen vanuit de overheid dat je opbouwt als je in Nederland woont. Een aantal jaar in het buitenland gewoond? Dan heeft dat invloed op de hoogte van je AOW, net zoals je gezinssituatie en de leeftijd van je partner. Check jouw AOW leeftijd op www.watmoetikdoenvoormijnpensioen.nl.

2. Pensioen via je werkgever

Dit is het pensioen dat je, samen met je werkgever, opbouwt bij een pensioenfonds of een verzekeraar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je salaris en het soort regeling. Je bouwt vaak niet alleen pensioen op voor jezelf, maar ook voor je partner en je kinderen in het geval dat jij er niet meer bent. Zorg dat je je partner tijdig aanmeldt bij jouw pensioenfonds.

Verder lezen: Hoeveel bouw ik eigenlijk aan pensioen op via mijn baas?

3. Lijfrente en banksparen

Dit zijn financiële producten waarmee jij zelf, met de bank of verzekeraar, een extraatje opbouwt. Omdat dit speciaal voor je pensioen is en je het tussendoor niet kunt opnemen, zijn er fiscale voordelen aan verbonden.

4. Eigen vermogen

Neem het heft in eigen handen en zorg ervoor dat je en appeltje voor de dorst hebt. Bijvoorbeeld in de vorm van een goedgevulde spaarrekening, een indrukwekkende aandelenportefeuille of een afgeloste hypotheek.

Verder lezen: Zelf sparen voor je pensioen

5. Langer werken een fit blijven

Je kunt er voor kiezen om na je pensioentijd te blijven werken, wellicht in deeltijd. Zorg dat je aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt door jezelf te blijven ontwikkelen en in je netwerk te investeren. En zorg goed voor je lijf, zodat je gezond en fit blijft.

Aanrader! 

Wist je dat je deze ingrediënten voor je pensioen ook gratis in de vorm van een hele leuke e-card kan sturen naar een vriend of vriendin? Bekijk de e-card hier

Reageer