Where lifestyle meets finance
Uitvaart
Verzekeren | uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering: wat is het en moet je deze afsluiten?

We ontkomen er helaas niet aan: er komt een dag dat we er niet meer zijn. Geen leuke gedachte om bij stil te staan, maar toch is het goed om op jongere leeftijd na te denken over je uitvaart. Is het bijvoorbeeld handig om een uitvaartverzekering, ook wel begrafenisverzekering genoemd, af te sluiten? How 2 Spend It vertelt je er in dit artikel van alles over!

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering verzekert je tegen de financiële gevolgen van een uitvaart. Een begrafenis of crematie kan een flinke kostenpost zijn en wanneer je geen uitvaartverzekering hebt, komen de kosten van de uitvaart over het algemeen voor rekening van je nabestaanden. 

Wat kost een begrafenis of een crematie?

En ja, hoe hoog zijn die kosten dan precies? Een uitvaart kost al snel rond de €7.000,-. Natuurlijk is dit bedrag helemaal afhankelijk van jouw wensen of die van je nabestaanden, maar het geeft je een richtlijn. 

Welke soorten begrafenisverzekeringen zijn er?

Er zijn twee varianten verzekeringen. We sommen ze hieronder voor je op:

Verzekering in natura 

Met deze verzekering ontvangen je nabestaanden geen geld, maar de verzekeringsmaatschappij zorgt ervoor dat de uitvaart geregeld wordt. Deze verzekering bestaat uit een basispakket waar onder andere de kist, een bloemstuk en de dienst in zijn opgenomen. Voor extra producten of diensten (een grafsteen, urn of de bekende koffie met cake) moet je vaak een aanvullende dekking afsluiten, omdat deze niet onder het basispakket vallen. Je kunt er ook voor kiezen om deze aanvullende dekking niet af te sluiten. De kosten komen dan voor rekening voor je nabestaanden of je kunt hier zelf voor sparen. 

Kapitaalverzekering 

Deze variant keert wel een bepaald geldbedrag uit aan je nabestaanden. Zij kunnen hiermee de uitvaart verzorgen. Het is niet noodzakelijk dat het gehele bedrag aan de begrafenis of crematie wordt besteed. Je nabestaanden zijn vrij om dit zelf te bepalen. Een natura sommenverzekering lijkt op de kapitaalverzekering. Het verschil is dat je nabestaanden bij de natura sommenverzekering wel verplicht zijn om het uitgekeerde bedrag volledig aan de uitvaart te besteden. 

Daarnaast kun je ook kiezen voor een combinatie van deze twee varianten. 

Verzekeren of zelf sparen?

Je kunt ervoor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon zelf voor sparen. Weet je van jezelf dat sparen niet je sterkste punt is? In dat geval kan een verzekering handig zijn. Ook is het misschien een geruststellende gedachte dat je zeker weet dat je je nabestaanden niet met kosten achterlaat. Een nadeel van een begrafenisverzekering is dat het niet altijd alle kosten dekt. Bij een verzekering in natura heb je bijvoorbeeld te maken met het basispakket en bij een kapitaalverzekering kun je te maken krijgen met een te laag verzekerd bedrag. 

Daarnaast is het nog goed om rekening te houden met inflatie. Stel dat je nu €7.000,- apart zet en dat je over 40 jaar komt te overlijden. Over 40 jaar is jouw gespaarde €7.000,- veel minder waard en niet genoeg om de kosten van een uitvaart te dekken. 

Uitvaartverzekering vergelijken

Ga jij een begrafenisverzekering afsluiten? Je doet er in dat geval altijd goed aan om de verschillende verzekeringen vooraf met elkaar te vergelijken. Er zijn veel verzekeraars die een dergelijke verzekering aanbieden, maar de voorwaarden kunnen nogal eens verschillen. Bedenk vooraf wat jouw wensen zijn en ga na welke verzekering er bij je past. 

En als je een verzekering afsluit, kun je dat het beste op een zo jong mogelijke leeftijd doen. Dit zorgt ervoor dat je maandelijkse premie redelijk laag is, want je hebt immers langer de tijd om het verzekerde bedrag bij elkaar te sparen. 

Heb jij een uitvaartverzekering afgesloten of doe je dit bewust niet? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.

Reageer