Where lifestyle meets finance
Hoofdbeeld Shoot Leni 6 Kopie
Interview | Ondernemen | Inspiratie

Leni: 'Ik gaf een goede baan en salaris op om te gaan ondernemen'

Leni Minderhoud (60) uit Leiden had een mooie carrière in de financiële wereld. Maar vanbinnen kriebelde het: ze wilde iets nieuws en kon dat niet vinden in haar eigen sector. Op haar 52e begon ze ze voor zichzelf als loopbaancoach voor 45-plussers. Dat veranderde niet alleen haar werk, maar ook haar kijk op geld en het leven.

‘Voor mezelf beginnen op mijn 52e was voor mij een heel logische stap, ik vond het niet eng. Ik zat al 25 jaar in de financiële dienstverlening en had functies waardoor ik regelmatig naar het buitenland ging, genoeg verdiende en alles kon kopen wat ik wilde zonder erover na te denken. 

Maar naarmate ik ouder werd, ging ik steeds meer nadenken over wat ik eigenlijk wilde. Gaat het nou echt allemaal om geld? Mijn kijk op economische groei begon te veranderen en ik merkte dat ik me niet meer verder kon ontwikkelen in mijn werk. Die switch was daardoor voor mij heel natuurlijk. Ik heb altijd veel gewisseld van baan, die vrijheid om te doen wat ik wil, is een rode draad in mijn leven. Uiteindelijk is dit mijn pad: onafhankelijk en vrij zijn.

Door voor mezelf te beginnen, heb ik ontdekt hoe creatief ik eigenlijk ben in het bedenken van oplossingen of ideeën.

Ik kwam uit een luxepositie, ik kon me alles permitteren. Maar ik begon opnieuw in een heel ander vak en dus had ik niet direct een vol salaris. Toen ben ik gaan kijken wat ik eigenlijk nodig had om rond te komen. Dat bleek maar een derde van mijn toenmalige salaris te zijn! Dat was wel een eyeopener, maar dat gaf me ook veel ruimte om rustig mijn bedrijf op te kunnen bouwen.

Verder lezen: De grootste misverstanden over ondernemen

Het werd voor mij een sport om te bezuinigen. Ik ging gewoon in Nederland op vakantie. Op twee uur rijden van mijn huis zat ik in een heerlijke tent vlak bij het strand. Ik besefte dat het erom gaat dat je even weg van huis bent, niet hoeveel kilometer dat weg is. En ik was altijd een behoorlijke Albert Heijn-fan, maar daar kom ik nu haast nooit meer. In plaats daarvan ga ik bijvoorbeeld veel naar de markt. Ik weet precies wanneer ze de spullen voor bijna niks weggeven.

Bijbeeld-SHOOT-LENI-25-kopie.jpg#asset:26308


Ik heb ook andere prioriteiten gekregen. Zo zou mijn huis best een opknapbeurt kunnen gebruiken, maar zo gaat het ook prima. Dus dat stel ik nog even uit. En ik koop minder luxe boodschappen, maar ben wel biologisch gaan eten. Het voelt alsof ik meer bij mezelf ben gekomen. Niet dat mijn vorige carrière niet goed was, maar je ontwikkelt je gaandeweg. En als je alleen maar vast blijft houden aan wat je kent, gebeurt dat niet. 

Mijn doel is nu zo simpel mogelijk te leven. Ik scan mijn huis regelmatig op: wat kan ik weggeven of weggooien? Ik heb zoveel mogelijk abonnementen opgezegd en trek alle stekkers eruit van apparaten die ik niet gebruik. Ik heb mijn vriezer verkocht en toen mijn tv kapot was dacht ik, ik hoef helemaal geen nieuwe. Als ik per se iets wil zien, kan dat wel op mijn laptop. Ik geloof ook niet dat ik nog naar die luxe terug wil. Ik ben veel bewuster gaan leven en vraag me vaak af: wat kan ik bijdragen? Ik probeer te zorgen voor de aarde en voor anderen.

Verder lezen: Van een goed idee naar een eigen bedrijf: hoe doe je dat?

Door voor mezelf te beginnen, heb ik ontdekt hoe creatief ik eigenlijk ben in het bedenken van oplossingen of ideeën. Ik vind het heerlijk om zelf te kunnen bepalen waar en wanneer ik werk en ik heb een heleboel inspirerende mensen ontmoet die ik nooit zou kennen wanneer ik gewoon op kantoor had gezeten. En omdat ik zo vaak uit mijn eigen comfort zone moest stappen, ben ik nu nergens bang meer voor. Spreken voor een zaal van 1500 mensen? Vond ik doodeng, maar nadat ik het een keer gedaan heb ben ik er niet meer bang voor.

Om die lessen door te geven aan anderen heb ik een boek geschreven. Van werknemer naar ondernemer is eind juni uitgekomen en is een heel praktisch boek waarin ik beschrijf wat voor beren je allemaal op de weg tegen kunt komen en hoe je die uit de weg kunt ruimen. Het is mijn missie om iets na te laten van wat ik geleerd heb. Ik hoop dat anderen daardoor de dingen gaan durven die ze zo graag zouden willen doen.’

 Foto's: Prisca Visser

Reageer