Where lifestyle meets finance
Irene Van Guin
Ondernemen | Loondienst

Van ondernemen naar loondienst: Irene doet het!

Zeven jaar geleden, toen bloggen nog in de kinderschoenen stond, begon Irene met haar modeblog Imfashionstoned. Drie jaar geleden werd Imfashionstoned omgedoopt tot de lifestyleblog irenevanguin.com. Irene schrijft hier over hotspots, lifestyle, interieur en mode. Een kijkje op haar Instagram-account (daar heeft deze dame bijna 38.000 volgers) leert dat Irene houdt van de stad Rotterdam, gekke gadgets, lekker eten en mode. Haar blog kenmerkt zich door de frisse stijl van fotografie. Nadat ze recent haar master studie IKM (Information Knowledge Management) had afgerond, besloot ze dat het tijd is voor de volgende stap: terug in loondienst! We zijn erg nieuwsgierig waarom ze deze stap heeft genomen. Tijd om Irene wat vragen te stellen.

Wat was het idee achter de oprichting van irenevanguin.com?

Ik heb een hbo-studie gedaan gericht op Azië, hierdoor kreeg ik de kans om in Shanghai te wonen. In Shanghai ben ik mijn eigen onderneming begonnen. Dit was een webshop voor petit-dames-mode. Ik had branding nodig, dus ik besloot om ter ondersteuning van de webshop de modeblog Imfashionstoned te beginnen. Imfashionstoned heb ik drie jaar geleden ge-rebrand naar Irenevanguin.com.

klein-irene-van-guin-how-to-spend-it-melisa-cijntje-1.jpg#asset:25448

Wat zou je advies zijn voor beginnende ondernemers?

Je moet goed weten wat je brand en identiteit zijn. En dat moet je proberen te vertalen naar je publiek toe: wat is het waar jij voor staat? Dit geldt als blog zijnde maar ook voor een merk of product.

Dankzij de inkomsten uit mijn blog heb ik mijn tweede studie kunnen volgen.

Wat is het beste zakelijke advies dat iemand je heeft gegeven?

Dat je ballen moet hebben en moet durven om op mensen af te stappen. Ik ging er altijd keihard voor, soms misschien een beetje te hard, haha. In het begin moest ik mensen namelijk een beetje overtuigen, want mensen wisten nog niet wat bloggen was en wat ze daarmee moesten.

kln-irene-van-guin-how-to-spend-it-melisa-cijntje-2.jpg#asset:25447

Wat vind je leuk aan het ondernemen en wat vind je wat minder?

Wat ik heel leuk vind aan het ondernemen is de vrijheid en de flexibiliteit. Wat ik minder leuk vind is de onstabiliteit. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig. Ondernemen brengt risico’s met zich mee. Je moet alles zelf incalculeren, zoals je pensioen.

Ik heb een baan gezocht met als uitgangspunt dat ik dezelfde passie die ik in mijn blog kwijt kan, kan blijven uiten.

Hoe is de transitie verlopen van ondernemer terug naar loondienst?

Ik heb na mijn hbo-studie bij een oliebedrijf gewerkt, toen heb ik ontslag genomen omdat ik mijn blog verder wilde uitbouwen. Dankzij de inkomsten uit mijn blog heb ik mijn tweede studie kunnen volgen.

Na mijn master heb ik een jaar lang als zzp-er gewerkt aan mijn blog. Het was voor mij een bewuste keuze om terug te gaan in loondienst. Ik heb een baan gezocht met als uitgangspunt dat ik dezelfde passie die ik in mijn blog kwijt kan, kan blijven uiten. Deze job geeft stabiliteit, een stukje vrijheid (36-urig contract) en de mogelijkheid om als een duizendpoot aan de slag te kunnen gaan.

Wat was voor jou de afweging om weer terug te gaan in loondienst? Je had er ook voor kunnen kiezen om alleen te blijven bloggen.

Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen als persoon. De focus van het bedrijf waar ik ga werken ligt op groene energie. Zo draag ik ook een steentje bij aan een mooiere wereld.

Wat zijn eigenschappen die je als ondernemer hebt ontwikkeld die je straks gaat toepassen in loondienst?

In mijn toekomstige baan als marketingmedewerker komen mijn ‘hands-on-mentaliteit’ en assertiviteit goed van pas. Daarnaast kan ik mijn analytische inzichten gebruiken om mezelf verder te kunnen ontwikkelen en samen met het bedrijf mee te groeien.

irene-van-guin-how-to-spend-it-melisa-cijntje-4.jpg#asset:25449

Kan je ons meenemen in wat voor jou de voor- en nadelen tussen ondernemerschap en loondienst zijn?

Als ondernemer zijnde gaat het ene kwartaal hartstikke goed en het andere kwartaal gaat het minder. Dat moet je altijd incalculeren. Je denkt dan soms in een goed kwartaal ‘ik heb heel veel geld verdiend, dus ik kan helemaal los gaan', alleen dat kan dan eigenlijk niet echt. Dat is altijd even afwachten. Daarnaast laten de betalingen van de opdrachtgevers soms op zich wachten. Ik heb ook weleens te maken gehad met bedrijven die failliet zijn gegaan. Ik ben toen nooit betaald. Dat zijn allemaal dingen waar je binnen een bedrijf minder last van hebt. Je bent ook verzekerd door je werkgever, als zzp’er heb je geen recht op werkloosheidsuitkeringen en je bouwt geen pensioen op. Ik heb mezelf ook niet verzekerd tegen ziekte. De polissen hiervoor vond ik aan de prijzige kant. Ik vind het een fijn idee dat ik dat in de toekomst wel weer heb.

Wat is het leukste wat je met je blog hebt meegemaakt?

Ik heb heel veel toffe dingen gedaan. Eerst dacht ik aan Paris Fashion Week waar ik door L’Oreal voor uitgenodigd was. Maar het allerleukste was dat ik met mijn vriendinnen naar Marrakech ging en mocht verblijven in hotel La Mamounia. De hele ervaring eromheen en dat ik dát met hen kon delen was zo bijzonder. Voor mij was dat het allermooiste cadeautje!

Wat zijn je doelen en dromen voor de toekomst?

Mijn doel voor nu en in de toekomst is gelukkig en dankbaar zijn voor de dingen die je al hebt. Ik heb niet per se een doel dat ik heel veel geld wil verdienen of in een toppositie moet zitten. Ik vind het belangrijk mezelf verder te ontwikkelen als persoon zijnde en te richten op persoonlijk welzijn. Ook zou ik graag op den duur iets willen doen met het empoweren van vrouwen om zo mijn steentje bij te dragen.

Wij wensen deze dame veel succes met haar nieuwe baan. Haar blog blijft ze er naast doen, dus neem vooral een kijkje op Irenevanguin.com om te zien waar de volgende hotspot van Rotterdam is.

Heb jij de nieuwe Spender, het online magazine van How 2 Spend It, al gelezen? Deze editie staat helemaal in het teken van #millennials. Bekijk Spender hier & read your heart out!  


Irene-van-Guin.png#asset:26710

 

Reageer