Where lifestyle meets finance
Vanaf Welke Leeftijd Mag Mijn Kind Een Bijbaan
Kinderen | bijbaan

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind een bijbaan?

Een bijbaan? Daar leer je als tienen best een hoop van over. Over werken, over geld en hoe je daarmee omgaat. Maar vanaf welke leeftijd mag je kind een bijbaan?

Ik kan het me nog goed herinneren: ik was 14 en ging als vakkenvuller bij onze plaatselijke supermarkt aan de slag. Mijn moeder had het baantje geregeld, ze was er op een maandag naar binnen gelopen en had gevraagd of haar dochter er misschien aan de slag kon. Dezelfde avond vulde ik de koekjes bij en had ik in twee uur tijd zo’n 9 gulden verdiend. Wat was ik trots! Achteraf gezien ben ik blij dat ik al op een jonge leeftijd een bijbaantje had voor een paar uur per week. Het leverde niet heel veel geld op, maar het heeft me wel geleerd om zelf voor mijn eigen geld te zorgen. Pas geleden dacht ik hier weer aan terug. Ook legde ik de link met mijn eigen zoontje, nu 2 jaar oud. Wat zou zijn eerste bijbaantje worden en op welke leeftijd mag hij eigenlijk aan de slag? Tijd om eens wat research te doen.

Verder lezen: Twee bijbaantjes: niet goed voor je pensioen?

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen werken?

In de Nederlandse wet is bepaald dat kinderen vanaf hun 13e jaar klusjes mogen doen. Dit zijn alleen lichte klusjes in het huis en in de buurt. Ook mogen ze helpen bij licht, niet-industrieel werk, zoals het vakkenvullen in een winkel of het plukken van groeten en fruit (mits hier geen bestrijdingsmiddelen bij zijn gebruikt). Ook mogen kinderen meehelpen in het bedrijf van de ouders, maar dit is alleen toegestaan als de woning en het bedrijf één geheel vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boerderij. Kinderen die 15 jaar of ouder zijn, mogen al wat meer. Zij mogen ook kranten bezorgen en meehelpen in de horeca, mits hier geen alcohol wordt geschonken. 

Hoeveel mogen kinderen werken? 

Er zijn door de overheid richtlijnen opgesteld voor de hoeveelheid werk die kinderen op een dag mogen verrichten. Een 13-jarige mag tijdens een schooldag bijvoorbeeld 2 uur werken, op een niet-schooldag 7 uur en is verplicht om te ‘rusten’ tussen 19.00 en 7.00 uur. In een schoolweek mag er maximaal 12 uur gewerkt worden en in een vakantieweek maximaal 35 uur. 

Verder lezen: Hoe leer je kinderen budgetteren?

Wat verdienen kinderen met hun bijbaantje?

Kinderen verdienen met hun bijbaantje vaak het minimumloon, dit loon is echter pas voor kinderen vanaf 15 jaar vastgesteld. Per uur bedraagt dit loon €2,96. Voor jongere kinderen worden vaak andere afspraken gemaakt, dit is afhankelijk van de werkgever. Soms is er een CAO van toepassing, een andere keer wordt er in ‘stuks’ afgerekend, een bedrag per stuk of per kilo.  

Weet jij nog wanneer jij voor het eerst ging werken en wat je toen verdiende? Praat met ons mee!

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie afkomstig van www.rijksoverheid.nl.

Reageer