Where lifestyle meets finance
Hfdbeeld Shoot Veronique 8
Geldtype | Pionier

Veronique: 'Binnen twee jaar tijd tikte mijn omzet de 100.000 euro aan'

In 2013 startte ondernemerscoach Veronique Prins (49) uit Moordrecht vol dromen en goede moed haar eigen bedrijf JeZaakVoorElkaar. Maar het eerste jaar verliep dramatisch. Ze wilde zich er niet bij neerleggen en ging er vol voor. Inmiddels is haar jaaromzet vijf ton en verdient zij de kost voor het gezin. Dat je als vrouw geld verdient, is nog lang niet geaccepteerd, merkt ze.

‘Ik kom uit een echte ondernemersfamilie en had mijn leven lang al verschillende succesvolle bedrijven opgezet. Hoe moeilijk kan het zijn, dacht ik. Moeilijker dan ik dacht dus. Het eerste jaar was zo slecht, dat ik bijna op wilde geven. Ik had nog geen 10.000 euro omzet, terwijl ik voor ik aan het bedrijf begon voor de helft van het inkomen thuis zorgde.

Verder lezen: Ondernemen vanuit het zonnig Bangkok. Amber doet het!

Juist op dat moment kreeg mijn man te horen dat zijn bedrijf waarschijnlijk ook geen lang leven meer was beschoren. Er moest dus iets gebeuren. Ik besloot een vette investering te doen: ik nam een coach. Sindsdien heb ik vleugels gekregen. Binnen twee jaar tijd tikte mijn omzet de 100.000 euro aan.

Maar dat was ook het moment dat het doek definitief viel voor mijn man zijn bedrijf. We hadden twee studerende kinderen, een duur huis, de schrik sloeg me om het hart. Toen wist ik dat ik alles op alles zou zetten om mijn gezin te kunnen onderhouden. Dat me dat gelukt is, ben ik ontzettend trots op.

bijbeeld-SHOOT-VERONIQUE-1.jpg#asset:26231

 

Hoe dat gelukt is? Ik had een heel duidelijke reden om mijn doel waar te maken. Als ik ‘s ochtends aan het werk ging, dacht ik heus weleens: pff, daar heb ik even geen zin in hoor. Maar ik wist ook: als ik vandaag deze klant binnenhaal, heb ik toch mooi weer het schoolgeld van mijn kinderen betaald. Dat geeft zo’n boost.

Er was ook een periode dat mijn man voor mij heeft gezorgd. Dat ik dat nu terug kon doen voor hem, vond ik heel mooi. Ik wilde dat hij nu op mij kon leunen. Hij gaf me toen zo’n prachtig compliment, hij zei: “Je hebt me mijn ultieme vrijheid teruggegeven doordat ik nu zorgeloos kan doen wat ik graag wil gaan doen.”

Dit jaar kom ik uit op een half miljoen omzet. Mijn doel is heus niet om honderd miljoen euro te verdienen, daar word ik echt niet beter van. Maar ik merk wel dat wat ik bereik, voor andere vrouwen de aanleiding kan zijn om ook hun droom achterna te gaan. Ik krijg vaak te horen: Niek, als het jou gelukt is, moet het mij toch ook lukken. De groei van mijn bedrijf heeft me ook als mens zoveel groei gegeven. Hoe mooi is het dan dat ik door mijn eigen pad te bewandelen, anderen kan helpen dat ook te doen? 

Toen ik besloot vol voor mijn bedrijf te gaan, heb ik ook heel duidelijk naar vriendinnen gecommuniceerd dat ik de komende tijd waarschijnlijk niet meer op elke verjaardag zal zijn.

Natuurlijk, ik heb er wel dingen voor op moeten geven. Something’s gotta give, het is gewoon ruilhandel. Toen ik besloot vol voor mijn bedrijf te gaan, heb ik ook heel duidelijk naar vriendinnen gecommuniceerd dat ik de komende tijd waarschijnlijk niet meer op elke verjaardag zal zijn en ze niet meer zomaar binnen kunnen vallen voor koffie. Dat is een bewuste keuze, en eens in de zoveel tijd weeg ik dat weer af. Is het het nog waard?

Ik rij een heel toffe auto en als ik daar ergens mee aankom, zeggen mensen vaak: Zo hee, jouw man heeft zeker een goede baan. Dat jij degene bent die zelf genoeg verdient voor zo’n auto, is pas de vijfde optie die in hun hoofd opkomt. 

Er zit zo’n stigma op succesvolle vrouwen - de vrouw die het geld verdient, is de bitch. Terwijl, die mannen zijn er ook en daar hebben we het nooit over. Ik geloof dat vrouwen nog zoveel meer kunnen, als ze dat stigma maar laten varen. Ik put zelf veel inspiratie uit Nederlandse onderneemsters die opstaan en de weg effenen voor de rest. Annemarie van Gaal bijvoorbeeld. Die is niet alleen succesvol, ze weet ook echt waar geld over gaat. 

Verder lezen: Als ondernemer een business coach inschakelen: ja of nee?

Ik hoor veel vrouwen zeggen dat hun gezin niet onder hun werk mag lijden. Nou, ik ben echt niet altijd mother of the month en mijn ramen zijn ook niet zo schoon als die van de buurvrouw. Maar als je als vrouw niet eens in het gezin ruimte vraagt om je bedrijf op te bouwen, hoe ga je dat dan in de grote boze buitenwereld doen? Ja, het gaat om balans. Maar die kun je ook bereiken door iemand in te huren die de badkamer voor je poetst, zodat je dat zelf niet hoeft te doen als je bij je kinderen bent. 

Ik geloof dat ik succesvol ben niet ondanks mijn gezin, maar dankzij mijn gezin. Zij geven mij mijn grootste ‘waarom’. Ik wil een inspirator voor mijn kinderen zijn en ze laten zien dat het mogelijk is je dromen te realiseren als je bereid bent te doen wat daarvoor nodig is.’

Wil je meer weten over Veronique en haar bedrijf? Neem dan eens een kijkje op haar website: https://jezaakvoorelkaar.nl/. En laat ook onder deze blog even weten of jij wel eens een business coach hebt ingeschakeld en wat je daarvan vond!

 

Reageer