Where lifestyle meets finance
Verstoppen Voor Je Studieschuld
Studiefinanciering | aflossen

Verstoppen voor je studieschuld: zinvol of beter gewoon afbetalen?

Het terugbetalen van je studiefinanciering is misschien iets wat je liever niet doet. Maar ja, ontkomen doe je er niet aan. Of wel? 

Vorige week berichtte de NOS de toch ietwat ongemakkelijke cijfers:

  • 20% van de oud-studenten heeft een betalingsachterstand;
  • 66% reageert niet op aanmaningen en krijgt bezoekjes van deurwaarders;
  • 32.000 studenten verstoppen zich voor DUO en zijn onvindbaar.

Minister Bussemaker vertelde in dit bericht dat de afbetalingsmogelijkheden zijn versoepeld. Wij deden daarom even onderzoek voor jou om de afweging makkelijker te maken: verstoppen of toch maar afbetalen?

Studieschuld opbouwen gaat snel genoeg. En zoals geldt bij iedere schuld, moet je die schuld ook gewoon weer terugbetalen. Genoeg reden dus om echt alleen te lenen voor de dingen die belangrijk zijn voor je toekomst en waar je niet zelf voor hebt kunnen sparen. Eenmaal je papiertje binnen, gaat het afloscircus in werking. De volgende punten zijn daarbij belangrijk:

Check tijdig of je beurs (gedeeltelijk) is omgezet naar een gift

Voor velen van ons, geldt gelukkig nog dat niet alles een schuld is en dat een deel wordt omgezet in een gift. In de maand januari na het behalen van je diploma, wordt (een deel van) je studiebeurs mogelijk omgezet in een gift. Dit gebeurt op basis van de stukken die school doorstuurt. Hou even goed in de gaten of dit gebeurt. Het is zelfs zo dat je met een Universitaire bachelor of Associate degree om deze omzetting moet vragen per brief. Even checken dus.

Start zo snel mogelijk met aflossen

Op diezelfde 1 januari, start je aflosfase. In deze fase geldt de eerste twee jaar: aflossen mag, maar hoeft nog niet. Je krijgt die eerste twee jaar nog even een adempauze om aan werk te komen, maar daarna zul je ook echt moeten gaan aflossen. Waarom zou je dan eerder beginnen? Om de rente lager te houden. Die rente is momenteel niet erg hoog, maar als je het kan missen, is het ook wel een fijne besparing en is het gewoon prettig om er van af te zijn.

Je moet je schuld vervolgens in 15 jaar aflossen, tenzij je onder het nieuwe stelsel valt: dan is het 35 jaar. Val je in beide stelsels? Lucky you, jij mag dan zelf kiezen. Geef het wel even door, anders kiest DUO voor je.

In die vele jaren dat je mag aflossen, kan er van alles gebeuren waardoor je (tijdelijk) krap komt te zitten. Je kunt dan de volgende dingen doen:

Verder lezen: Over geld voorschieten en terugkrijgen

Je aflossing verlagen

Hoeveel je moet terugbetalen, hangt af van de hoogte van je schuld, de rente en je draagkracht. Heeft DUO niet naar jouw draagkracht gevraagd of is je draagkracht gewijzigd, vul dan zelf het formulier even in en verzoek om een aanpassing van het maandelijks bedrag naar verhouding van wat je kunt betalen. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot een maandelijks bedrag van EUR 0,-. Afhankelijk van welke regels op jou van toepassing zijn, zul je hierin ook het inkomen van je partner mee moeten nemen. Zie ook: https://duo.nl/particulieren/terugbetaler/een-studieschuld/overstappen-naar-de-nieuwe-regels.asp.

Je aflossing tijdelijk stopzetten

Het kan natuurlijk ook zijn dat je even tijdelijk moeilijk zit. Wellicht heb je je baan net verloren, of werk je tijdelijk minder uur. Het is dan fijn om je aflossing even tijdelijk stop te kunnen zetten. Je kunt dit zelf aanvragen bij DUO. De reden ervan is voor DUO niet van belang. Je zult tenslotte je schuld toch gewoon moeten afbetalen en je betaalt hierdoor gewoon wat meer rente. De stopzet-termijn is minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar.

Let op: Hoe lang je aflosperiode ook is, de termijn waarin je de afbetaling stopzet, wordt daar bij opgeteld. Dus: heb jij een aflosperiode van 15 jaar en zet je de afbetaling een jaar stop, wordt de aflosperiode in totaal 16 jaar.

Kwijtschelding van de schuld

Heb je na de aflosperiode van 15 jaar (of 35 jaar, afhankelijk van je situatie) nog steeds een schuld? Dan scheldt DUO deze automatisch kwijt. Dit geldt niet voor achterstallige maandbedragen: je moet in de tussentijd wel gewoon je hebben ingespannen om zoveel mogelijk terugbetalen.

Verder lezen: Studiefinanciering aflossen! Au...

Conclusie

You can run, but you can’t hide. Ondanks de kwijtscheldingsmogelijkheden bij DUO, blijven je achterstallige betalingen gewoon bestaan. Wanneer je je verstopt, wordt je schuld verhoogd met deurwaarderskosten. Hierdoor heb je onder aan de streep een nog hogere schuld. DUO biedt een breed scala aan mogelijkheden om te zorgen dat je aflossing past bij jouw financiële situatie.

Loop je alsnog vast? Zorg dan eerst dat je een goed financieel overzicht maakt: hoe komt het dat je de aflossing niet kunt voldoen? Zijn er zaken in je budget die je zou kunnen aanpassen? Zie je daar geen mogelijkheden? Stap dan eens naar de schuldhulpverlenende instantie bij jou in de buurt en vraag hen om hulp. Je kunt je achter de bank verstoppen, maar daar word je toch ok niet vrolijker van?

Heb jij de nieuwe Spender, het online magazine van How 2 Spend It, al gelezen? Deze editie staat helemaal in het teken van #millennials. Bekijk Spender hier & read your heart out!   

Reageer