Where lifestyle meets finance
Scheiding
Scheiding | nieuwe start

Vijf stappen voor een nieuwe start na een scheiding

Uit elkaar gaan is niet leuk (understatement). Er komen veel emoties bij kijken. Bovendien valt er ook nog eens veel te regelen, vooral als je samenwoont en/of getrouwd bent. Het laatste waar je aan wilt denken, zijn je financiën.Toch is het belangrijk dat je, juist wanneer je uit elkaar gaat, het één en ander op een rijtje zet. Jenny Koch (financieel coach en lid van het How 2 Spend It Expert team) geeft je het volgende stappenplan om orde op zaken te stellen. Are you ready?

Stap 1: Bereid je voor

De eerste stap is uitzoeken hoe de dingen geregeld zijn. Ben je getrouwd? En is dat in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Om een huwelijk te ontbinden is altijd een advocaat nodig. Hij of zij is de enige persoon die het echtscheidingsconvenant kan indienen bij de rechtbank. Als er sprake is van geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen, hoeft dit niet via de rechter te verlopen en kan een advocaat of notaris het partnerschap ontbinden. Je moet het dan wel eens zijn over de verdeling.

Heb je een samenlevingscontract? Pak dit document er dan bij. Alle afspraken zijn hierin vastgelegd en vormen de basis voor de split-up, waardoor het makkelijker is om alle zaken te regelen.

Als je officieel niets hebt geregeld, bijvoorbeeld wanneer je samenwoont zonder samenlevingscontract, zullen jullie samen aan tafel moeten om afspraken te maken over de verdeling van spullen etc. Dat brengt ons gelijk op het volgende punt.

Stap 2: Hoe gaan we het verdelen?

Tijd voor het verdelen van spullen en het maken van afspraken over zaken die het gevolg zijn van de breuk. Uitgangspunt: vermijd de vechtscheiding, want dat is echt een duur grapje. Wanneer je denkt dat dit toch lastig is, kunnen jullie er voor kiezen om een derde persoon aan te laten schuiven. Denk aan een mediator of een bekende waar jullie je beiden prettig bij voelen.

Wat moet er verdeeld worden? Denk hierbij aan de boedel, spaargeld, aandelen en bijvoorbeeld het opgebouwde pensioen. En, een gevoelig en belangrijk puntje, partneralimentatie? Grofgezegd, kun je stellen dat wanneer je ex-partner meer verdient dan jij, er mogelijk sprake is van alimentatie. Het kan natuurlijk zijn dat jullie hier aparte afspraken over hebben gemaakt in huwelijkse voorwaarden of een samenlevingsovereenkomst, maar check het altijd even.

Advocaat of mediator?

Een advocaat regelt de juridische kant van de scheiding en bespreekt de zaken die onderdeel uitmaken van het echtscheidingsconvenant. Bij een goede verstandhouding tussen beide partijen, kun je er voor kiezen samen een advocaat te nemen die in het belang van jullie beiden handelt. Een mediator bespreekt eveneens de zaken die onderdeel uitmaken van het convenant en probeert in gezamenlijk overleg een oplossing te vinden voor de zaken waarover onenigheid is. Belangrijk onderscheid ten opzichte van een advocaat is dat er bij mediation ruimte en aandacht is voor de emotionele kant van de scheiding.

Stap 3: En de kids?

Mochten jullie kinderen hebben, dan is dit wellicht het moeilijkste gedeelte. Want de breuk heeft hoe dan ook effect op hen. Hoe ga je hiermee om?

Wanneer jullie een ouderschapsplan opmaken moet daar minimaal instaan:

  • Zorg, opvoeding en omgangsregeling;
  • Hoe verloopt de communicatie over belangrijke zaken;
  • Hoe worden de kosten van de minderjarige kinderen verdeeld (kinderalimentatie).

Tip: het belang van het kind staat voorop, dus betrek het kind er dan ook bij. Dit kan eventueel via een onafhankelijk iemand. Wat vind het kind belangrijk? Welke gevoelens spelen er een rol? Kijk ook eens op www.kiesvoorhetkind.nl.

En de wetgeving op het gebied van kinderalimentatie is veranderd per 2015. Check deze handige tool voor meer informatie.

Stap 4: Wat is je nieuwe financiële situatie?

Als het goed is, heb je het zwaarste gedeelte nu gehad en is het tijd om naar je eigen financiën te kijken. Nu je inkomenssituatie is gewijzigd kun je een financieel overzicht maken. Wat voor inkomen heb je? Hoeveel alimentatie krijg je per maand binnen? Zet alle kosten daar tegenover om te zien of je daar makkelijk van kunt leven. Kijk ook even na of je recht hebt op toeslagen.

Stap 5: Wat wil jij nu?

Je toekomst zal er nu anders uitzien dan je vroeger dacht. Nu is het tijd om voor jezelf je doelen aan te passen. Vind jezelf weer terug en wordt bewust van je nieuwe jij. En ook erg belangrijk: nieuw leven, nieuw budget. Het is nu tijd om aan je financieel bewustzijn te werken, zodat jij steviger in je schoenen zal staan. De wereld ligt voor je open! Investeer in jezelf! Om een groot cosmetica merk te quoten: You’re worth it!”

De tips zijn afkomstig van Jenny Koch, van Flow Finance. Jenny is ook expert bij Ask the Expert. Dus heb jij een vraag voor Jenny? Stel ‘m gerust!

Reageer