Where lifestyle meets finance
5 Tips Hypotheek
Hypotheek | Huis kopen | Wonen

5 tips voor het afsluiten van je hypotheek

Jeroen en ik hebben onlangs een nieuwe hypotheek afgesloten voor de aankoop van ons nieuwe huis. Ondanks het feit dat het aantal soorten hypotheek waar je uit kunt kiezen flink verminderd is, hebben we toch nog zitten puzzelen om iets te vinden dat bij ons past. In onze zoektocht kwamen we nog wel uit op wat praktische tips die jou misschien ook kunnen helpen als je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten. Hier komen ze!

1. Pak je glazen bol

Grapje natuurlijk, maar het is wel belangrijk om op een rijtje te zetten wat jullie wensen en verwachtingen voor de toekomst zijn. Er wordt je in het hypotheekgesprek namelijk gevraagd voor hoe lang je de rente wil vastzetten en dan moet je je toekomstvisie wel klaar hebben. Verwacht jij dat de rente flink gaat oplopen de komende tien jaar? Verwacht jij een flink stuk van je hypotheek af te gaan lossen over een jaar of vijftien, bijvoorbeeld door een erfenis? Al jullie wensen en verwachtingen zijn van invloed op jullie keuze qua rente. Zorg daarom dat je hier vooraf goed over nadenkt.

Verder lezen: Hypotheekrenteaftrek: wat is het eigenlijk?

2. Voorkom dubbele advieskosten

Voordat we voor onze aanbieder kozen, hebben we vele uren op internet doorgebracht. We hadden een globaal idee van onze wensen en kwamen er achter dat de voorwaarden en rentetarieven behoorlijk kunnen verschillen tussen de verschillende aanbieders. Het is daarom belangrijk dat je, voor je advies inkoopt, een idee hebt welke aanbieder of aanbieders bij je zouden kunnen passen. Dan kun je hypotheekadvies inwinnen bij een partij die dat ook daadwerkelijk kan bieden. Zo voorkom je dat je wellicht twee keer voor hypotheekadvies betaalt, want je steekt je geld momenteel toch ook liever in de verbouwing of inrichting van je huis?

Tip: Er zijn partijen, zoals banken, die alleen hun eigen producten aanbieden. Je kunt ook kijken bij andere aanbieders die meerdere merken verkopen en daarom wellicht beter kunnen onderzoeken welke aanbieder het best bij je past. Aan de andere kant, is de bank die alleen zijn eigen producten aanbiedt vaak goedkoper qua adviestarief. Wat slim is om te doen, hangt helemaal af van je wensen, dus onderzoek dat goed vooraf en informeer naar de tarieven.

Bonustip: Een kennismakingsgesprek is vaak gratis, maar niet altijd. Vraag dat dus echt even na voor je de afspraak maakt.

3. Let op meer dan alleen het rentetarief

Een laag rentetarief is fijn: dat merk je tenslotte maandelijks in je portemonnee. Maar let ook op de voorwaarden! Stel je bent van plan om over vijf jaar een flink stuk van je hypotheek af te lossen, dan is het fijn als dat boetevrij kan. Of stel dat je verwacht over een jaar of zes weer te verhuizen, is het fijn als je dan niet je rentecontract hoeft af te kopen. Wij hebben bijvoorbeeld gekozen voor een aanbieder die aflossen beloont door steeds de rente aan te passen naarmate de lening lager wordt ten opzichte van de waarde van onze woning. Wij verwachten namelijk dat de waarde van ons nieuwe huis stabiel blijft en wellicht zelfs stijgt en we hebben een hogere aflossing gekozen. En we houden van beloningen. ;)

4. Denk in pakketten

Zin in een korting? Denk dan in pakketten. Wij hebben bijvoorbeeld extra rentekorting, doordat we ook onze betaalrekening bij onze hypotheekaanbieder hebben lopen. Ook kregen we korting bij de notaris, de taxateur en de bouwkeuring, omdat we het via onze makelaar aanvroegen en hij een soort ‘collectiviteitsafspraken’ heeft gemaakt. Dat zou je bijvoorbeeld ook kunnen doen via de Vereniging Eigen Huis. Vrienden van ons ontvangen gratis advies van hun notaris voor hun testament, omdat ze ook de hypotheek bij die notaris laten passeren. Dit zijn al een heel aantal voorbeelden, waarmee je dus weer wat geld kunt besparen, ook op je hypotheek. Denk daarom altijd in collectieven of pakketten.

Verder lezen: Tips voor lagere hypotheeklasten

5. Veel lenen of lekker leven?

Dan nog even een moederlijke tip (haha, dat mag als je zwanger bent ;)). Ik word regelmatig gebeld door mensen die vragen of hun studiefinanciering buiten berekening blijft bij de hypotheek of andere manieren zoeken hoe ze meer kunnen lenen. Mijn belangrijkste tip is eigenlijk: kijk naar de maandlast die hoort bij de lening die je wilt nemen. En pak dan je inkomsten en uitgaven (dus ook de aflossingen!) er weer eens bij. Hoeveel houd je over per maand? Is dat voldoende bij jouw lifestyle? Je hebt er namelijk niets aan om de hypotheek te krijgen die je wilt, maar er later achter te komen dat je dan minder kunt reizen, je hobby niet meer kunt uitvoeren of ergens anders dingen te moeten laten waarvan je dat niet wilt of kunt. Kies de hypotheek(last) die bij jou past.

Heb jij nog andere tips voor mensen die binnenkort een hypotheek gaan afsluiten? Laat ze hieronder dan even weten!

Reageer