Where lifestyle meets finance
Waarom Beleggen Soms Aantrekkelijker Is Dan Sparen
Beleggen of sparen

Waarom beleggen soms aantrekkelijker is dan sparen

We worden er op het moment mee doodgegooid: het bericht dat sparen nu toch écht niets meer oplevert. De rente staat zó laag, dat je bijna moet betalen om je geld op een spaarrekening te mogen zetten. Dit laatste klinkt natuurlijk onwaarschijnlijk en dat is  vooralsnog ook zo.

Toch blijven veel mensen sparen. Niet voor de rente, maar vanuit de gedachte dat je je geld tenminste niet kwijt kan raken. Dus we nemen nog maar weer eens een renteverlaging voor lief, boeken aan het eind van de maand nog een beetje extra op de spaarrekening en vangen, bij de bekende grootbanken, op een direct opneembare spaarrekening momenteel rond de 0% rente per jaar.

Met bovenstaande in het achterhoofd, plaats ik bij dat ‘niet kwijtraken’ toch even een kanttekening; Ben je namelijk in de gelukkige omstandigheid dat je spaarsaldo boven de € 21.330,- komt (of als je een fiscaal partner hebt  € 42.660,-), dan vraagt de fiscus fijn 1,2% per jaar van je.

Daarnaast spelen zaken als inflatie natuurlijk ook een rol. Die is momenteel nog laag, maar wat als deze weer oploopt richting de door de ECB gewenste 2%? Dan wordt je geld in rap tempo minder waard. En dat is gek, want dat kon toch niet op een spaarrekening?

Lees ook: 8 tips om te besparen op je kledinguitgaven

Beleggen kan een alternatief zijn voor sparen, want als je belegt heb je de kans dat je een hoger rendement uit je geld haalt. Aan de andere kant, kan de waarde van je belegging ook dalen. Daarom is het zaak jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Wat is het doel van mijn geld?
  • Hoe lang heb ik om dat doel te bereiken?
  • Welke risico’s vind je acceptabel?

Als je dan besluit om te gaan beleggen, is het verstandig om je geld te spreiden. Afhankelijk van het vermogen en de voorkeuren die je zelf hebt, kan dit direct in aandelen van bedrijven en verschillende sectoren, vastgoed, trackers en obligaties. Met een goede spreiding, verklein je immers de risico’s.

Uiteraard is het verstandig om je, bij het maken van deze keuzes, bij te laten staan door een expert.

Reageer