Where lifestyle meets finance
Waarom Ik Gekozen Heb Voor Geregistreed Partnerschap
Geregistreerd partnerschap | trouwen

Waarom ik heb gekozen voor geregistreerd partnerschap

“Huh, maar waarom zijn jullie dan niet getrouwd?” Deze vraag krijg ik vaak te horen als ik iemand vertel dat manlief en ik voor geregistreerd partnerschap hebben gekozen. En om de één of andere reden bekruipt mij steeds weer het gevoel dat ik deze keuze tegenover anderen moet verdedigen. Want trouwen is toch veel leuker en bovendien beter?

Ons geregistreerd partnerschap

Ik was vier maanden zwanger van ons eerste kindje Ruben en we hadden nog niets voor elkaar geregeld. Hoewel we al 7 jaar samen waren, was het nooit van een samenlevingscontract of testament gekomen. We vonden het altijd meer iets voor later, terwijl ik dat achteraf gezien juist echt volstrekte onzin vind. Hoe dan ook, voor ons kindje-in-spé maakten we graag een uitzondering en besloten we om ons samenzijn maar eens officieel vast te leggen. Trouwen wilden we niet meteen, want ik vond dat bij trouwen ook een feest en een mooie witte jurk hoorden en dat zag ik zo snel niet gebeuren met een steeds dikker wordende buik. Bovendien: een feestje (ons feest!) waarop ik geen wijntje mocht drinken om het te vieren? No way. De beslissing was daarom snel gemaakt: we gingen voor het geregistreerd partnerschap.

We maken er gewoon een feestje van

We wilden ‘ons’ feestje toch niet helemaal onopgemerkt voorbij laten gaan en besloten daarom om het te vieren met een heel klein groepje mensen om ons heen. Met elkaar naar het stadhuis, allebei twee getuigen die een handtekening zetten en daarna lekker met elkaar eten in één van onze favoriete restaurants. Deze kleine en intieme setting heeft ervoor gezorgd dat deze dag één van de mooiste dagen uit mijn leven was. Het had niet beter gekund: zoveel liefde en oprechtheid, ik ben er dagen van onder de indruk geweest en denk er nog steeds met een warm gevoel aan terug. 

Het verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen

Nou, en toen waren we ineens geregistreerd partners. Soort van bijna-getrouwd-maar-toch-niet-helemaal. En er is eigenlijk maar één verschil met trouwen: mochten we elkaar op een dag niet zo leuk meer vinden (daar ga ik natuurlijk niet van uit), dan blijft ons een rechtszaak bespaard en kunnen we alles in het gemeentehuis afhandelen. Tot voor kort moest de man ook de kindjes erkennen die tijdens het geregistreerd partnerschap geboren worden, maar die wetgeving is onlangs aangepast. 

Wil ik ooit nog wel trouwen?

Vroeger had ik altijd een bepaald beeld in mijn hoofd: trouwen in een witte jurk, een dag met alles er op en er aan en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’. Inmiddels is dit aardig bijgesteld en weet ik niet of ik alsnog in het huwelijksbootje zou willen stappen. We hebben onze dag gehad en het had niet beter gekund. Daarnaast hebben we nu ook alles goed voor elkaar geregeld en is er eigenlijk maar 1 ding dat echt telt: de liefde. En daar zit het wel goed mee.

Heb jij ook gekozen voor het geregistreerd partnerschap? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Ben jij een doener, een pionier of toch meer een zorger? Doe hier de geldtypetest van How 2 Spend It en krijg meteen meer inzicht in jouw relatie met geld.

Reageer