Where lifestyle meets finance
Wanneer Begin Je Met Sparen Voor Je Pensioen
Klaar voor de start....

Wanneer begin je met sparen voor je pensioen?

We hebben vaak allemaal de neiging om het zo lang mogelijk voor ons uit te schuiven. Tuurlijk, als we in loondienst zijn, bouwen we al wel wat op via de werkgever. Maar ja, we realiseren ons allemaal ook dat er een kans bestaat dat dat niet voldoende gaat zijn voor de dromen die we hebben. Zeker niet als er tussentijds nog wat dingen op de planning staan, zoals een sabbatical of minder gaan werken. De hamvraag is dus: wanneer moet je beginnen met extra sparen?

Toen ik begon met werken en mensen al de opmerkingen over pensioengaten en andere ongewenste pensioendingen op me afvuurden, riep ik altijd snel: ik ga daar pas aan denken als ik 30 ben! Dat klonk toen nog best ver weg, maar die grens ben ik binnen no-time gepasseerd.

Eenmaal 30, ging ik eens bedenken of dat nu echt wel de leeftijd was om te starten met sparen. Waarom 30, vroeg ik me af? Uit onderzoek van NIBUD blijkt dat we met ons pensioen aan de slag gaan als ‘de omstandigheden’ goed zijn. Dat betekent: als we goed rond kunnen komen, de noodzaak groter is doordat we ouder zijn geworden én we weten hoe we in kaart kunnen brengen hoe onze inkomsten en uitgaven er in de toekomst uit zien. Samengevat: we schuiven het steeds voor ons uit. Dat dát de oplossing niet gaat bieden, mag duidelijk zijn.

Verder lezen: Hoe is je pensioen opgebouwd?

Gelukkig zien we ook berichten dat we in Nederland vanaf ons 32e sparen voor ons pensioen. Aanvullend, want als je in loondienst bent, kun je soms al vanaf je 18e of 21e jaar pensioen opbouwen via de werkgever. De 30 of 32 is overigens geen heilige graal. De duidelijkste verklaring voor dit cijfer licht vaak in het feit dat je voor je 30e al blij bent als je je huis, de inrichting daarvan, een eventuele bruiloft en de aflossing van je studielening kunt betalen van je startersinkomen. Als er dan al gezinsuitbreiding is, moet je helemaal je best doen en is pensioensparen het laatste waar je aan denkt.

Het heeft wel voordelen om er al heel vroeg mee te beginnen. Het maakt namelijk verschil of jouw geld 50 jaar lang kan renderen of 40 jaar en dit uit zich ook in de maandelijkse inleg die je moet doen voor een bepaald eindbedrag. Eerder beginnen, zorgt er dus voor dat je over de gehele looptijd minder hoeft in te leggen per maand. Je moet die inleg dan uiteraard wel kunnen missen.

Tuurlijk kun je ook later beginnen. Ik weet niet hoeveel geld jij nodig hebt om jouw doelen te bereiken. Zeker is dat hoe later je begint, hoe meer je moet sparen per maand om je doel te bereiken. En denk niet dat je op je 50e of 60e minder kosten gaat hebben, want iedere levensfase heeft z’n kosten, feesten en uitdagingen, zie ik zo om me heen.

Verder lezen: Zelf sparen voor je pensioen

In mijn geval was het duidelijk: ik ben ondernemer geworden op mijn 28e en bovendien was ik een fervente jobhopper tot het moment dat ik ontdekte waar mijn passie lag. Mijn pensioen was een rommeltje en een onafgemaakte klus, waar ik nu zelf verantwoording voor moest nemen. De 30 leek me daarom een perfect moment om al te gaan investeren in mijn toekomstplannen.

Wanneer wil jij beginnen met sparen voor je pensioen? Of ben je daar al mee begonnen? Inspireer ons met jouw antwoord ;)

Reageer