Where lifestyle meets finance
Stock Snap M1 Upxr13 Xp
Werk | reiskostenvergoeding

Wanneer heb je recht op reiskostenvergoeding?

Ben jij in loondienst of ga je binnenkort een nieuw contract tekenen en vraag je je af of je recht hebt op reiskostenvergoeding? Wij zetten alle ins-and-outs voor je op een rij!

Wanneer heb je recht op reiskostenvergoeding?

Niet elk bedrijf biedt de werknemers een reiskostenvergoeding aan. Of jij als werknemer recht hebt op een vergoeding, hangt helemaal af van de volgende factoren:

> Wat is er over een reiskostenvergoeding vastgelegd in de cao of in het bedrijfsreglement van jouw werkgever?

> Is er in de cao en in het bedrijfsreglement niets vastgelegd over een reiskostenvergoeding? Zorg er dan voor dat je tijdens de salarisonderhandeling de reiskosten ter sprake brengt en de gemaakte afspraken hierover laat vastleggen in je contract. 

Hoeveel reiskostenvergoeding kun je maximaal krijgen?

Je werkgever is vrij om te bepalen wat jij als werknemer aan reiskostenvergoeding ontvangt. De werkgever mag €0,19 per gereisde kilometer belastingvrij vergoeden. Dit geldt alleen voor woon-werkverkeer en dienstreizen en wanneer je geen ov-abonnement of auto van de zaak hebt. Vergoedt de werkgever meer dan €0,19 per afgelegde kilometer? Dat mag, maar dan moet jij over het bedrag boven de €0,19 wel belasting betalen. Neem dus tijdens de onderhandelingen over je arbeidsvoorwaarden niet zomaar genoegen met €0,19. Je moet weliswaar over de extra €0,13 belasting betalen (het wordt bij je inkomen opgeteld), maar met €0,19 per gereden kilometer kom je zeker niet uit de kosten als je elke dag op en neer rijdt.

Reis je alleen met het openbaar vervoer? 

In dat geval is de kilometervergoeding niet op jou van toepassing. Je werkgever mag dan alle gemaakte kosten belastingvrij vergoeden. Je ben wel verplicht om alle vervoersbewijzen of reisoverzichten te bewaren. Het is daarom handig als je een OV-kaart hebt, waarbij je dit maandelijks kunt uitprinten vanuit (bijvoorbeeld) je NS-account.

Reiskosten en de belastingaangifte

Heb jij van je werkgever geen of weinig reiskostenvergoeding ontvangen? In dit geval kun je tijdens de belastingaangifte een bedrag van je inkomen aftrekken. Het betreft hier een vast bedrag dat is gebaseerd op de reiskostentabel van de Belastingdienst. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: 

> De afstand tussen je huis en je werk is meer dan 10 kilometer (enkele reis).

> Je hebt met het openbaar vervoer gereisd. 

> Je bent in het bezit van een openbaarvervoer-of reisverklaring. 

> Je hebt geen of weinig vergoeding gekregen van je werkgever. 

Parkeerkosten, schade aan de auto en de afschrijving

Wanneer je werkgever ook je parkeergeld en je deuken betaalt en meebetaalt aan de afschrijving van je auto, dan ziet de Belastingdienst dit als loon. Hier betaal je gewoon belasting over, behalve in de situatie dat je werkgever hiervoor het algemene forfait (1,2 procent) van de fiscale werkkostenvergoeding benut. heeft gekozen. Dat kan sinds 2011. Check daarvoor de Belastingdienst.

Dit artikel is gebaseerd op informatie afkomstig van www.loonwijzer.nl en www.belastingdienst.nl

Reageer