Where lifestyle meets finance
Rechtsbijstandverzekering
Verzekeren | rechtsbijstandverzekering

Wanneer is een rechtsbijstandverzekering handig?

Je hebt vast weleens gehoord van een rechtsbijstandverzekering. Maar wat is het precies en is het handig om een dergelijke verzekering af te sluiten? How 2 Spend It zocht het voor je uit. Lees snel verder!

Rechtsbijstandverzekering: wat is het?

Een rechtsbijstandverzekering verzekert jou als persoon voor juridische hulp bij een conflict. Heb je een geschil met je werkgever over je contract? Of met je huisbaas over gebreken aan je huurwoning? Ben je betrokken bij een ongeval in het verkeer? In dat soort gevallen kun je de rechtsbijstandverzekering om advies en juridische bijstand vragen. 

Modules rechtsbijstandverzekering

Veel verzekeraars werken met modules. Je kunt als consument dan kiezen voor welke modules je verzekerd wilt zijn. De meest voorkomende zijn:

> Verkeer: deze module verzekert je voor conflicten die in het verkeer ontstaan. Dit kan een ongeluk zijn dat je met de auto hebt veroorzaakt, maar ook een ongeval waar je als fietser bij betrokken bent. Soms heb je deze module al bij je autoverzekering afgesloten, dus let op dat je niet dubbel verzekerd bent.  

> Consument: deze module is heel breed en biedt bijstand voor alle conflicten waar je als consument in verzeild kunt raken. Problemen met de provider van je mobiele telefoon of een conflict over je laptop die een half jaar na aankoop kapot is gegaan? In dat geval biedt deze module hulp. 

> Wonen: heb je een conflict met je huisbaas of met de ondernemer die jouw nieuwe woning bouwt? Deze geschillen vallen binnen de module ‘wonen’. 

> Inkomen: het kan voorkomen dat er bij jouw werkgever een reorganisatie dreigt en dat jij mogelijk ontslagen wordt. De module ‘inkomen’ zorgt er in dit geval voor dat je juridische bijstand krijgt. 

> Fiscaal recht en vermogen: heb je een redelijk groot vermogen of wil je je verzekeren voor bijstand bij conflicten met de belastingdienst? In dat geval kun je kiezen om deze module toe te voegen aan je polis. 

Premie

De premie voor deze verzekering verschilt per verzekeraar en is afhankelijk van het aantal modules dat je afsluit binnen de rechtsbijstandverzekering. Daarnaast ligt de premie voor een gezinsdekking hoger dan de premie voor een alleenstaande. Sommige verzekeraars hanteren een eigen risico. Bekijk de voorwaarden van jouw polis om te zien of dit voor jou van toepassing is. 

Wachttijd rechtsbijstandverzekering

Weet je sinds vorige week dat er misschien ontslag voor je dreigt en besluit je daarom om nu een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Helaas, dan ben je niet verzekerd voor bijstand bij dit specifieke geschil. Rechtsbijstandverzekeringen werken met een wachttijd en dat betekent dat je bijvoorbeeld eerst 3 maanden moet wachten voordat je een schade mag melden. Je kunt dus geen aanspraak doen op de verzekering voor geschillen die al liepen voor het ingaan van de verzekering of die vlak daarna zijn ontstaan. 

Is het wat voor jou?

We kunnen niet zeggen dat deze verzekering op je musthave-lijstje staat, maar het kan een wel een nuttige verzekering zijn. De premie is over het algemeen niet heel laag, maar als je de verzekering nodig hebt, dan kan het je al heel snel veel geld schelen. Het is goed om bij jezelf na te gaan welk risico je loopt en te bepalen of je dit zelf kunt dragen, mocht het zover komen. 

Waar sluit je de verzekering af? 

Je kunt deze verzekering bij veel verschillende verzekeraars in Nederland afsluiten. Bekijk vooraf goed welke modules je wilt afsluiten en wat de voorwaarden en mogelijkheden zijn bij diverse verzekeringsmaatschappijen. Neem in je overweging ook mee of je bij het inroepen van juridische hulp een eigen risico verschuldigd bent. Doe vooraf wat onderzoek op internet, lees recensies van anderen na en vraag vrienden of bekenden of zij je een partij kunnen aanbevelen. 

Heb jij ervaringen met een rechtsbijstandverzekering? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.

Reageer