Where lifestyle meets finance
Reistijd
Werk | reiskosten

Wanneer is je werkgever verplicht om je reistijd uit te betalen?

Mijn beste vriendin rijdt voor haar werk als etaleuse het hele land door. ’s Ochtends vertrekt ze voor dag en dauw naar het magazijn van haar werkgever om de spullen op te halen die ze die dag nodig heeft. Vervolgens is ze onderweg naar klanten en maakt ze vaak dagen van 12 uur. Ik heb het wel eens met haar over deze lange dagen en haar reistijd. Het kan namelijk zomaar voorkomen dat ze eerst twee uur moet rijden naar het noorden van het land voordat ze bij de klant is en daar kan doen waar ze voor betaald wordt. Haar werkdag begint voor haar zelf al om 7.00 uur, maar haar werkgever vindt dat de reistijd voor haar eigen rekening is en daarom krijgt ze, in dit geval, pas vanaf 9.00 uur betaald. Hoe zit dit precies? Is een werkgever verplicht om reistijd uit te betalen? How 2 Spend It ging op zoek naar het antwoord. 

Wat wordt er onder reistijd verstaan? 

Je kunt reistijd uitsplitsen naar twee varianten. We lichten ze hieronder even toe:

Reistijd woon-werk-verkeer

Dit is de afstand die een werknemer aflegt tussen de woning en het werk. Een werknemer kiest er vaak vrijwillig voor om op een bepaalde plaats te gaan werken en gaat hierdoor ook akkoord met de reistijd die in dit geval voor rekening van de werknemer is. Reist een werknemer in opdracht van zijn of haar leidinggevende naar bijvoorbeeld een klant en beslist de werkgever hoe dat gebeurt (met welke auto), welke materialen de werknemer mee moet nemen en of er collega’s meerijden in de auto van de zaak? In dat geval is er geen sprake van reistijd, maar van arbeidstijd. De werkgever moet deze tijd dus gewoon vergoeden aan de werknemer. 

Reistijd werk-werk-verkeer 

Hieronder wordt de tijd verstaan die je als werkgever aflegt tussen verschillende afspraken, klussen en locaties. Omdat deze reistijd valt onder het gezag van de werkgever, wordt deze tijd gezien als arbeidstijd. 

Arbeidstijden en de CAO

Sommige werknemers vallen onder een CAO waarin afspraken zijn gemaakt over reistijd, arbeidstijd en vergoeding voor ambulante medewerkers. Wil jij weten wat er voor jou van toepassing is? Sla er dan de CAO van jouw werkgever op na of bekijk wat er is afgesproken in je contract. 

Mijn beste vriendin werkt voor een klein bedrijf waar geen CAO van toepassing is. En als ik bovenstaande zo terug lees, dan weet ik bijna wel zeker dat haar baas wettelijk verplicht is haar reistijd (arbeidstijd dus) te vergoeden. Ze reist onder gezag van haar werkgever, want er wordt immers bepaald waar ze naartoe gaat, welke spullen ze meeneemt en vaak rijdt er ook nog een collega met haar mee in de bedrijfsauto. Ik zou haar dan ook zeker willen aanraden om het gesprek met haar werkgever aan te gaan en dit aan de kaak te stellen. You go girl! 

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie afkomstig van www.arbeidstijdenwet.nl.

Reageer