Where lifestyle meets finance
Wanneer Je Vrienden Veel Meer Geld Verdienen
Geld | Vriendschap

Wanneer je vrienden veel meer geld verdienen

Wat doe je als je vrienden veel meer verdienen dan jij? Op zich niet zo erg, maar het kan wel lastig zijn als zij dure vriendinnendates plannen, terwijl jij financieel krom moet liggen om mee te kunnen. What to do?

Het is begrijpelijk dat je niet de titel sjaak-afhaak ambieert en niet bij alle leuke plannen die geopperd worden wilt roepen dat jij geen geld hebt om mee te doen. Je wilt je vriendinnen ook niet het gevoel geven dat jouw financiële situatie belemmerend is voor de vriendinnendates. What to do? Het antwoord is: eerlijk zijn en soms ook gewoon nee zeggen.

Wees eerlijk tegen jezelf

Natuurlijk is het leuk als ook jij al die dure uitjes mee kan doen, maar het is ook niet fijn als je je moet afvragen of nog wel genoeg geld hebt om volgende week boodschappen te doen. Of dat je je na een stapavondje zorgen maakt of je de huur van deze maand wel kan betalen.

Wees eerlijk tegen je vriendinnen

Je maakt het bespreekbaar door het simpelweg te doen: uitspreken. Hoe lastig dat ook is. Een ander kan niet in jouw portemonnee kijken. Kies een relaxed moment en leg uit hoe jouw situatie is. Vertel dat je graag meedoet met al die leuke dingen, maar dat je het niet altijd kan betalen.

Nee is oké

Je hoeft niet in te gaan op de details van je financiële situatie, maar het is wel belangrijk om duidelijk te maken dat het soms financieel niet haalbaar voor jou is om mee te gaan. Je zult dus soms ‘nee’ moeten zeggen tegen een uitje. En ja, dat doet even pijn, maar het is niet zo schadelijk als jezelf in de schulden helpen. Je kunt dan namelijk heel lang niet meer mee. Een beetje vriendin snapt dat, echt waar.

Nog wat tips

  • Stel voor om een budgetvriendelijke versie te bedenken van jullie geplande uitjes. Sjiek eten en daarna dure cocktails verorberen? Thuis koken en zelf cocktails shaken is net zo leuk.
  • Uit eten? Kies restaurants of uitjes die voor jou betaalbaar zijn. Wees ook niet bang om voor te stellen dat iedereen zijn eten/drinken betaalt. Dan heb je de kosten meer in de hand en hoef je niet voor de champagne-uitspatting van je vriendin te betalen, terwijl jij twee colaatjes dronk.
  • Maak een leuke-dingen-spaarpot. In plaats van alle verjaardagcadeaus, doneren jullie iedere verjaardag een vast bedrag aan de leuke-dingen-pot. Na een tijdje, kun je daar hele leuke dingen van doen, zoals een etentje of een weekendje weg.

Reageer