Where lifestyle meets finance
Inschrijven Bij De Kvk
Ondernemen | KvK

Bijverdienen? Moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Stel: je bent nog in loondienst, maar je ziet kansen genoeg om op andere manieren geld te verdienen. Bijvoorbeeld als blogger, met een webshop of misschien maak je zelf wel iets wat je kunt verkopen. Moet je je dan meteen inschrijven bij de Kamer van Koophandel of kun je hier ook even mee wachten? How 2 Spend It zocht het voor je uit, lees snel verder!

Wanneer ben je ondernemer voor de Kamer van Koophandel?

Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel als jij als ondernemer kan worden aangemerkt. Hiervoor moet je voldoen aan de volgende criteria:

> Je levert goederen of diensten.
> Je vraag hier meer dan een symbolische vergoeding voor (je doel is om winst te maken).
> Je neemt deel aan het economische verkeer (je verkoopt niet alleen aan vrienden of familie, maar bedient een bredere doelgroep). 

Daarnaast is het van belang om met de volgende indicatoren rekening te houden:
> Ga je investeringen doen, in bijvoorbeeld personeel of een bedrijfspand?
> Wat is de regelmaat van je werkzaamheden? Betreft het iets eenmaligs of komt het vaker terug? Besteed je meer of minder dan 15 uur per week aan je bedrijf? Als je jaarlijks meer dan 1.225 uur werkt, kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Dit biedt je fiscale voordelen. 
> Heb je 1 opdrachtgever of meerdere? Met 1 opdrachtgever lijkt het al snel of er sprake is van een dienstverband.
> In hoeverre ben je zelfstandig en kun je zelf bepalen hoe, waar en wanneer je de werkzaamheden uitvoert? 

Je ziet het: er zijn aardig wat voorwaarden waar je aan moet voldoen en het kan soms onduidelijk zijn of je wel of niet als ondernemer wordt aangemerkt. Met onderstaand voorbeeld geven je nog wat extra duidelijkheid. 

Verder lezen: Een goede bedrijfsnaam kiezen: hoe doe je dat?

Voorbeeld: wel of geen ondernemer? 

Je organiseert een keer per jaar een feest voor jouw straat. De bewoners van je straat vraag je om een kleine vergoeding om je onkosten te dekken. Je houdt er zelf geen geld aan over en omdat dit ook iets eenmaligs is, wordt je in dit geval niet als ondernemer aangemerkt. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je meerdere malen per jaar een feest organiseert met als doel om hier wél iets aan over te houden. 

Vragen?

Is het voor jou nog steeds niet helemaal duidelijk wanneer je je wel of wanneer je je niet moet inschrijven? Neem dan even contact op met de Kamer van Koophandel en bekijk hiervoor de contactgegevens op de website. Hier kun je ook terecht voor meer informatie.

Reageer