Where lifestyle meets finance
Wanneer Moeten Kinderen Zelf Verzekeringen Afsluiten
Verzekeringen | kinderen

Je kind wordt 18: hoe zit dat met verzekeringen?

Je kinderen zijn misschien nu nog klein en daardoor standaard op jouw verzekeringspolis meeverzekerd. Maar op een dag wordt je kind 18 jaar en moet hij of zij zelf verzekeringen afsluiten. Wij vertellen je er in dit artikel van alles over!

Zorgverzekering

Kinderen zijn tot hun 18e verjaardag gratis meeverzekerd op de zorgpolis van één van de ouders. Iedere 18-jarige is verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. De ingangsdatum van deze verzekering moet altijd de eerste dag zijn van de maand die volgt op de maand van de verjaardag. Je krijgt van je huidige verzekeraar een voorstel voor een eigen polis voor je kind (vaak een studentenverzekering) en je bent vrij om deze te accepteren of niet. Je kunt voor de zorgverzekering van je kind ook zorgtoeslag aanvragen, zelfs wanneer jij als ouder de premie blijft betalen. De hoogte van de zorgtoeslag wordt namelijk alleen berekend op het inkomen van je kind.

Verder lezen: Eigen risico zorgverzekering: wat is dat?

Blijft je kind thuis wonen?

Voor alle schadeverzekeringen wordt over het algemeen gekeken naar de woonsituatie van je kind. Het kan heel goed zijn dat je kind 18 wordt, maar nog gewoon lekker thuis blijft wonen. In dat geval blijft je kind meeverzekerd op jouw polis en hoeft hij of zij geen nieuwe verzekeringen af te sluiten. Heeft je kind zijn of haar rijbewijs gehaald en een eigen auto gekocht? In dat geval moet er wel een nieuwe autoverzekering worden afgesloten. Heb je zelf geen reisverzekering en gaat je kind op vakantie of voor een studie of stage naar het buitenland? Dan is een reisverzekering verstandig.

Gaat je kind studeren en op kamers wonen?

Je kind gaat op kamers, dat kan natuurlijk ook. In dat geval is het wat de schadeverzekeringen betreft, net even een ander verhaal. Je kind heeft een eigen inboedelverzekering nodig, maar blijft voor de aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en reisverzekering meeverzekerd op jouw polis.

Verder lezen: Op kamers? Hier moet je op letten bij het tekenen van het huurcontract

Gaat je kind zelfstandig wonen?

Als je kind het huis uit gaat en niet gaat studeren, zal hij of zij zelf alle schadeverzekeringen die we eerder hebben genoemd, moeten afsluiten. In het geval van een eigen koophuis, is de opstalverzekering ook een must-have verzekering.

Reageer