Where lifestyle meets finance
Wanneer Ziet De Belastingdienst Mij Als Ondernemer
Ondernemen | Belastingdienst

Wanneer ziet de Belastingdienst mij als ondernemer?

De termen freelancer, zzp’er en ondernemer worden vaak als synoniemen voor elkaar gebruikt. De begrippen freelancer en zzp’er zijn gelijk aan elkaar, maar als freelancer of zzp’er ben je niet altijd automatisch ook ondernemer voor de inkomstenbelasting en de Belastingdienst. Hoe zit het precies? Je leest er van alles over in dit artikel. 

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

De Belastingdienst heeft een aantal omstandigheden vastgesteld waarop wordt bepaald of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting (box 1) wordt aangezien of niet. Dit zijn ze:

Maak je winst en zo ja, hoeveel?
Maak je weinig winst of zelfs verlies? In dat geval ben je geen ondernemer voor de Belastingdienst. 

Ben je écht zelfstandig?
Je wordt als zelfstandig (en dus als ondernemer) gezien wanneer je zelf kunt bepalen hoe je je onderneming inricht en hoe je de werkzaamheden verricht. 

Beschik je over kapitaal?
Als ondernemer kun je kapitaal nodig hebben om je bedrijf op te starten en draaiende te houden. 

Hoeveel tijd ben je met de onderneming bezig?
Ondernemers moeten voldoende tijd aan hun werkzaamheden besteden om hun bedrijf rendabel te maken. Gebeurt dit niet, dan merkt de Belastingdienst ze ook niet als ondernemer aan. Een minimaal aantal gewerkte uren (1.225 per jaar) is ook noodzakelijk om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen, zoals bijvoorbeeld zelfstandigenaftrek. 

Wie zijn je opdrachtgevers?
Het is noodzakelijk om meerdere opdrachtgevers te hebben. Op deze manier stimuleer je je zelfstandigheid én waarborg je de continuïteit. 

Hoe promoot je jezelf?
Als ondernemer moet je zowel online als offline laten zien dat je een eigen bedrijf hebt. Dit kun je doen door onder andere het hebben van een website, social media kanalen, flyers en visitekaartjes. 

Loop je een ondernemersrisico?
Loop je risico omdat je afhankelijk bent van opdrachten van andere bedrijven? Of omdat er kans is dat de facturen aan jou niet worden betaald? In dat geval loop je een risico en wordt je dus als ondernemer gekenmerkt. 

Ben je aansprakelijk voor schulden van de onderneming?
Heb je een eenmanszaak, vof of neem je deel in een maatschap? In dat geval ben je als persoon aansprakelijk voor schulden van de onderneming. De Belastingdienst ziet je in dit geval als ondernemer voor de inkomstenbelasting. 

Wanneer ben je sowieso geen ondernemer voor de Belastingdienst?

Bied je goederen of diensten gratis aan? Of doe je dit alleen in de hobby of in de familiesfeer? In dat geval ziet de Belastingdienst je niet als ondernemer en hoef je niets te vermelden bij de aangifte van je inkomstenbelasting.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie afkomstig van de website van de Belastingdienst. Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan hier de website van de Belastingdienst. 

Reageer