Where lifestyle meets finance
Wat Betaal Je Een Oppas
Ouders | Oppas | Kids

Wat betaal je een oppas?

Gisteren heb ik een intakegesprek gehad met een nieuwe oppas. Alle mama’s en papa’s weten: een goede oppas is goud waard. Je gaat het hebben over hun ervaring met kinderen, kletst wat over hun leven en passies, hoe flexibel ze zijn qua beschikbaarheid, maar hoeveel betaal je aan een oppas? Daar wordt vaak niet over gesproken. Hoe weet je wat een redelijk tarief is voor een oppas?

Omdat er verschillende soorten oppas zijn, zijn er ook verschillende soorten tarieven. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Familie

Opa en oma passen bijvoorbeeld een avondje op de kleine. Dit kost je vaak geen geld. Hoogstens een bloemetje of een flesje wijn. Belangrijke oppas om goed in ere te houden dus!

2. Informele oppas

Je kunt hierbij denken aan je buurmeisje of iemand die je via-via kent en die het leuk vindt om af en toe op te passen. Hier staat vaak wel een vergoeding tegenover. De vergoeding voor informele oppas hangt af van een aantal factoren:

– Het tijdstip van oppassen: is het overdag, ’s avonds (tot of ook na 0.00 uur)? Ik richt me in deze blog niet op de dag-oppas. 

– De leeftijd van de oppas. Een 15-jarig buurmeisje vraagt vaak minder dan een studente. 

– De activiteiten die je verwacht: leggen ze de kleine op bed of doe je dat zelf nog even?

– Het aantal kinderen dat je hebt. Als je meerdere kinderen hebt, weet je dat het meer tijd kost om 2 kinderen op bed te leggen dan 1. Je betaalt daarom ook meer bij meerdere kinderen. 

Het standaardtarief

Wat een handige richtlijn is, is het minimumloon dat de overheid heeft vastgesteld. Dit is de basis voor 1 kind. Als je oppas 15 jaar is, betaal je dus EUR 2,64 per uur (2016). Voor 23 jaar en ouder, betaal je EUR 8,80 per uur. Hou er rekening mee dat er per extra kind EUR 2,- bij komt. Als jouw 17-jarige oppas dus op jouw 3 kids komt passen, is dat (3,48+2+2) EUR 7,48. 

Geen zin in minimumlonen enzovoorts? Hou dan de volgende gemiddelde prijzen aan:

1 kind tussen 4 en 6 euro

2 kinderen tussen 6 en 8 euro

3 of meer kinderen tussen 8 en 10 euro. 

3. De oppasdienst

Je ziet de oppasdiensten weer uit de grond schieten. airbsit.comoppas.nloudermatch.nl, oppasnederland.nl, hulp.nl enzovoorts. Wanneer je niemand in je omgeving hebt die kan oppassen, en ook via-via niemand vindt, kan dit een uitkomst zijn! Deze bedrijven moeten echter ook iets verdienen, dus is het een tikkeltje duurder dan gebruikelijk. Er is een wildgroei aan kosten, dus vergelijk ze goed. Let hierbij op de inschrijfkosten: sommigen zijn gratis, voor anderen betaal je. En let ook op het uurtarief: soms mag je het gezamenlijk bepalen, soms is er een vastgesteld tarief van bijvoorbeeld EUR 7,-. Het viel ons op dat het uurtarief voor een scholier op de sites verschilt tussen 4 en 10 euro. Dat is dus het vergelijken wel waard.

Maak vooraf afspraken

Bij mijn vorige oppas kwam er altijd een soort ongemakkelijk moment: hoeveel krijg je van ons? Het antwoord was dan steevast dat we het zelf mochten bepalen. Heel lief, maar toch ook best lastig. Je wilt toch iets geven waar ze tevreden mee zijn, maar je wilt het ook niet overdrijven. Het is daarom handig om vooraf afspraken te maken waar iedereen zich fijn bij voelt. Bovendien is het ook een goede les om de oppas nu al kennis te laten maken met een stukje onderhandelen: jong geleerd, is oud gedaan ;).

Wees goed voor je oppas

Zoals we vooraf al schreven: een goede oppas is goud waard. Hou in je budget daarom ook rekening met wat boodschapjes. Een lekker chipje of chocolaatje, wat lekkers te drinken. Zij een fijne avond, jij een fijne avond. Win-win, toch?

Ik vind het nog altijd lastig. Ik denk dat ik rond de 5 euro per uur ga zitten bij mijn nieuwe oppas, even afhankelijk van haar wensen. Dan leg ik de kleine man zelf op bed en krijgt ze de lekkere hapjes en drankjes erbij als fooi ;). Ik ben ook wel even benieuwd naar jouw mening: wat betaal jij je oppas? Laat het hieronder even weten!

Reageer