Where lifestyle meets finance
Wat Is Een Arbeidsongeschiktheidsverz
Ondernemen

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Je bent ondernemer of van plan om voor jezelf te gaan beginnen. Doe je er dan goed aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? How 2 Spend It vertelt je er alles over!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: wat is het?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel aov genoemd, verzekert je tegen het verlies van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden of een ongeluk krijgen en daardoor niet meer in staat zijn om te werken. Deze verzekering zorgt er in dit geval voor dat (een gedeelte van) je loon wordt doorbetaald. In Nederland is er sinds 2004 geen sociaal vangnet meer voor ondernemers die arbeidsongeschikt raken. De aov is bedoeld om dit gat op te vangen.

Verder lezen: 5 redenen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wat is er precies verzekerd?

Bij een aov ben je dus verzekerd tegen verlies van inkomen bij ziekte of naar aanleiding van een ongeval. De aov kan daarnaast ook uitkeren bij zwangerschap. Ben je ondernemer en zwanger? Je hebt dan sowieso recht op een ZEZ-uitkering (ter hoogte van het minimumloon). Met een aov kun je het verschil in inkomen dan compenseren. Vaak geldt er een wachttijd voor het afsluiten van een aov, dit verschilt per verzekeraar. Het is goed om hier voor het afsluiten van de verzekering rekening mee te houden.

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering

De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. Hoeveel procent van je inkomen wil je bijvoorbeeld verzekeren? Wat is de risicotermijn (keert de verzekering bijvoorbeeld al na twee weken ziekte uit of pas na zes maanden) die je afsluit? Daarnaast zijn je leeftijd, je beroep en je gezondheidstoestand ook van invloed op de premie.

Is een aov iets voor jou?

Of een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij je past, is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Ben jij binnen jullie gezin de kostwinnaar? Of werkt je partner ook en kunnen jullie prima van zijn salaris leven wanneer er iets met jou gebeurt? Heb je een spaarpotje waarmee je een tijdje ziekte kunt overbruggen? Allemaal overwegingen die je mee kunt nemen in je besluit. De aov is een redelijk dure verzekering (de premie kan al snel meer dan duizend euro per jaar bedragen), dus ons advies is om je hier vooraf goed in te verdiepen. Ook kun je kijken of het Broodfonds iets voor je is. Hierbij zet een groep van twintig tot vijftig ondernemers maandelijks een bepaald geldbedrag opzij. En wordt één van de ondernemers ziek? Dan ontvangt hij of zij maandelijks een schenking vanuit dit fonds, totdat werken weer mogelijk is. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de website van Broodfonds.

Verder lezen: Welke geldzaken moet je regelen als je een eigen bedrijf start?

Hoe sluit ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering af?

Je kunt een aov afsluiten bij een bank, verzekeraar, tussenpersoon of via internet. Aan het adviesgesprek zitten kosten verbonden, dus check dit even voordat je een afspraak maakt met een adviseur. Het kan ook zijn dat een eerste gesprek gratis is, maar het is altijd fijn om vooraf vast te weten waar je aan toe bent. Na het afsluiten van de verzekering, vindt er vaak nog een medische keuring plaats om het risico op ziekte in te schatten.

Heb jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten of doe je dit juist bewust niet? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Bekijk ook onze video over arbeidsongeschiktheidsverzekering en ondernemen.

Wil je meer weten over het thema 'ondernemen'? Lees dan hier de nieuwste Spender, hét online magazine van How 2 Spend It. 

Reageer