Where lifestyle meets finance
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Ondernemen | verzekeren

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer je ondernemer bent of als zzp’er voor jezelf aan de slag gaat, is het handig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Maar wat is dit precies voor verzekering? How 2 Spend It vertelt je er in dit artikel van alles over. Lees snel verder!

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Deze verzekering verzekert je tegen de schade die jij als ondernemer aan een ander kan toebrengen. Het betreft hier de schade aan personen en aan spullen (letselschade en zaakschade). Stel dat jij professioneel fotograaf bent en dat je tijdens een fotosessie een dure vaas omver stoot. Deze schade is dan gedekt vanuit de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De schade die jouw medewerkers veroorzaken tijdens het uitvoeren van het werk, is vaak ook meeverzekerd. 

Wat is er precies verzekerd?

En voor welke letsel-en zaakschade ben je dan verzekerd? De voorwaarden zullen verschillen per verzekeraar, maar globaal kun je uitgaan van:

> De schade die ontstaat tijdens of na het leveren van een product of dienst. 

> De schade die ontstaat tijdens het uitvoeren van nevenactiviteiten die werkgerelateerd zijn.

> Schade aan de spullen van anderen, die je tijdelijk in bezig hebt (opzicht) voor het uitvoeren van je werkzaamheden. 

Voor schade die opzettelijk is toegebracht en schade die is ontstaan in het verkeer, ben je vaak niet verzekerd. 

Wat is het verschil met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt ook vaak in verband gebracht met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze laatste verzekering kan handig zijn wanneer jij door je beroep, naast letsel-en zaakschade, ook financiële schade kan veroorzaken. Ben je bijvoorbeeld zelfstandig belastingadviseur en loopt jouw klant een financiële schade op door jouw advies? De beroepsaanprakelijkheidsverzekering dekt in dat geval de vermogensschade. 

Kosten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De premie voor deze verzekering is van een aantal factoren afhankelijk. Voor welk bedrag wil je bijvoorbeeld verzekerd zijn? Wat is je beroep, wat is de omzet en hoeveel risico loop je op schade? Heb je medewerkers in dienst en wil je wel of geen eigen risico?

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Voordat je deze verzekering afsluit, doe je er goed aan om eerst de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Welke dekking past bij jou en in welke voorwaarden kun jij je vinden? Daarnaast kun je de verschillende prijzen met elkaar vergelijken. Er zijn ook banken die je deze verzekering het eerste jaar gratis aanbieden wanneer je er een zakelijke rekening afsluit. Je vooraf goed verdiepen in de mogelijkheden, kan dus zeker nuttig zijn!

Heb jij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten of heb je er bewust voor gekozen om dit niet te doen? Deel het met ons in een reactie onder dit bericht!

Reageer