Where lifestyle meets finance
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Ondernemen | verzekeren

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Ben jij ondernemer en wil je weten of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering iets voor jou is? We vertellen je er in dit artikel van alles over!

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: wat is dat? 

Laten we maar bij het begin beginnen, want wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering eigenlijk? Deze verzekering verzekert jou als ondernemer tegen het risico dat jij loopt met een specifiek beroep. Ben je bijvoorbeeld zelfstandig belastingadviseur en geef jij jouw klant een verkeerd advies, waardoor hij of zij financiële schade ondervindt? In dat geval heb je een beroepsfout gemaakt en kun je aanspraak maken op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook vergoedt deze verzekering vaak de kosten van rechtsbijstand.  

Verschillende soorten schade 

In het voorbeeld hierboven is sprake van vermogensschade, want door een verkeerd advies is er financiële schade ontstaan. Je kunt bij specifieke beroepen ook te maken krijgen met zaakschade (schade aan bezittingen) of letselschade (lichamelijke of geestelijke schade). Denk maar eens aan een architect die een verkeerde berekening maakt in een tekening, waardoor er een gedeelte van een gebouw instort. De schade aan het gebouw kun je dan zien als zaakschade. Zijn er mensen gewond? In dat geval is er ook sprake van letselschade.   

Wat is het verschil met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt vaak in één adem genoemd met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Wat zijn de verschillen tussen deze twee verzekeringen?

> De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is vaak een onderdeel van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

> De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt alleen dekking voor schade die is ontstaan door zaakschade en letselschade. 

> De beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor vermogensschade, zonder dat er sprake is van zaakschade of letselschade. Hier zijn sommige beroepen, zoals architecten en ingenieurs, op uitgesloten.  

Kosten beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De premie voor deze verzekering is van een aantal factoren afhankelijk. Allereerst wordt er gekeken naar jouw beroep en hoeveel risico je hiermee loopt. Daarnaast is ook de hoogte van je omzet van belang en het verzekerde bedrag. Bij sommige verzekeraars kun je er ook voor kiezen om ‘voorrisico’ te verzekeren. Dit is de schade die voortvloeit uit een fout die is gemaakt voor de ingangsdatum van de verzekering. 

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering iets voor mij?

Deze verzekering is iets voor jou als je als ondernemer een adviserend beroep uitoefent. Ben je bijvoorbeeld advocaat, notaris, makelaar, architect, medici of IT-consultant? En kunnen je opdrachtgevers met vermogensschade te maken krijgen door een fout van jou? In dat geval is het handig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Er zijn zelfs opdrachtgevers die deze verzekering verplichten wanneer je een samenwerking met ze aangaat.  

Heb jij wel of geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Deel je ervaringen in een reactie onder dit bericht!

Reageer