Where lifestyle meets finance
Photo 1423666639041 F56000C27A9A Unspl
Ondernemen | BV

Wat is een bv?

Er zijn verschillende rechtsvormen mogelijk voor je onderneming. Je kent ze vast wel: de eenmanszaak, de vof (vennootschap onder firma) of een bv, ook wel een besloten vennootschap genoemd. Alle vormen verschillen wat aansprakelijkheid en belastingverplichtingen betreft van elkaar. In dit artikel kom je meer te weten over de bv. Lees snel verder!

Wat is een bv?

De afkorting bv staat voor besloten vennootschap. Dit betekent dat het kapitaal van het bedrijf verdeeld is in aandelen. De eigenaren van deze aandelen, zijn automatisch ook eigenaar van het bedrijf. Natuurlijk kun jij als ondernemer zelf alle aandelen hebben, maar deze kunnen ook in handen zijn van eventuele compagnons of investeerders. Je kunt een bv samen met één iemand anders opstarten, met meerdere personen of alleen. En omdat het een ‘besloten’ vennootschap betreft, zijn de aandelen niet vrij overdraagbaar aan anderen. Wil je aandelen verkopen? Dit is wel mogelijk, maar je moet hiervoor naar een notaris. 

Wat zijn de voordelen van een bv?

> Het grote voordeel van een bv is dat jij als persoon meestal niet persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele schulden of een faillissement van het bedrijf. Hierop zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is geweest van een wanbeleid dat heeft geleid tot schulden. 

> De aandelen die jij als aandeelhouder en dus ook als eigenaar hebt, kun je verkopen aan een andere partij. Op deze manier verkoop jij jouw aandeel in het bedrijf. 

Wat zijn de nadelen van een bv?

> De oprichting van een bv kost tijd en geld. De oprichting vindt plaats bij een notaris. Hier betaal je kosten voor en het neemt wat tijd in beslag om de notariële akte op te stellen. Totdat de notariële akte klaar is, spreek je van een besloten vennootschap in oprichting (bv i.o.). Tot de daadwerkelijke bv echt een feit is, ben jij persoonlijk aansprakelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf en dus ook voor eventuele schulden. 

> Als je een bv hebt en meer dan 5% van de aandelen bezit, moet je jezelf vanuit deze bv ook salaris of dividend uitbetalen. Over dit salaris betaal je inkomstenbelasting. Het is redelijk duur om jezelf loon te betalen vanuit de bv. Een dividenduitkering is fiscaal voordeliger. 

> Vanuit de Belastingdienst worden er eisen gesteld aan je salaris. Je bent verplicht om jezelf een jaarsalaris van minimaal €44.000,- te geven. Dit wordt ook wel de gebruikelijkloonregeling genoemd. 

> Met deze rechtsvorm ben je verplicht om jaarlijks bepaalde financiële stukken aan te leveren bij de Kamer van Koophandel. Dit kan veel tijd in beslag nemen.

Een bv oprichten

Een besloten vennootschap oprichten doe je dus niet even ‘zomaar’. Omdat de start ervan redelijk tijd-en geldrovend is, is het goed om uit te zoeken of deze ondernemingsvorm ook echt bij je past. Belastingtechnisch gezien is het meestal pas gunstig bij een jaarlijkse omzet van €100.000,-. Tot die tijd kunnen de eenmanszaak en de vof (vennootschap onder firma) misschien ook wel interessant voor je zijn.

Heb jij gekozen voor een bv in plaats van een eenmanszaak of vof? Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw reden hiervoor! Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht, dankjewel!

Reageer