Where lifestyle meets finance
Wat Is Een Eenmanszaak
Ondernemen

Wat is een eenmanszaak?

Ga jij een eigen bedrijf starten en doe je dit alleen? Grote kans dat de rechtsvorm ‘eenmanszaak’ dan het meest geschikt is voor jou. Maar wat is een eenmanszaak precies en wat zijn hier de voordelen en nadelen van? Wij vertellen het je in dit artikel!

Wat is een eenmanszaak?

Zoals het woord al doet vermoeden, is een eenmanszaak een onderneming van slechts één persoon. Een eenmanszaak is echter geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat jij als eigenaar geheel verantwoordelijk bent voor jouw bedrijf en de resultaten hiervan. Veel starters of zzp’ers beginnen als eenmanszaak en groeien later uit tot een besloten vennootschap (bv).

Verder lezen: Een goede bedrijfsnaam kiezen: hoe doe je dat?

Voordelen eenmanszaak

Wat zijn de voordelen van het hebben van een eenmanszaak?

  • Je kunt gemakkelijk en snel starten met je eigen bedrijf. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is al voldoende.
  • Met een eenmanszaak heb je vaak fiscaal voordeel in de vorm van zelfstandigenaftrek en eventueel startersaftrek. Om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek, moet je per jaar wel minimaal 1225 uur aan je bedrijf besteden.
  • Je hebt voor het oprichten niet per se een startkapitaal nodig.
  • Je bent je eigen baas en hebt dus zelf alle touwtjes in handen.

Nadelen eenmanszaak

Natuurlijk kleven er aan een eenmanszaak ook nadelen. Dit zijn ze volgens ons:

  • Je bent zelf de rechtspersoonlijkheid en daarom ook met je privé-vermogen aansprakelijk in het geval van schulden of een faillissement. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is jouw partner ook aansprakelijk. Je kunt dit voorkomen door het vastleggen van huwelijkse voorwaarden bij de notaris.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van je pensioen en verzekeringen. De verzekeringen zoals je die bij een werkgever kent (bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering), zijn niet van toepassing voor een zelfstandig ondernemer.

Eenmanszaak oprichten: hoe doe ik dat?

We benoemden het al als één van de voordelen: een eenmanszaak oprichten kan snel en makkelijk gaan. Je kunt je inschrijven bij de Kamer van Koophandel et voilà: je bedrijf is geboren. Het kan daarnaast altijd handig zijn om een ondernemingsplan te hebben. Wat er in dit plan moet komen te staan, lees je hier.

Van eenmanszaak naar bv

Groeit je bedrijf of wil je overstappen naar een andere rechtsvorm om zo persoonlijk minder risico te lopen? Dan kan een besloten vennootschap, ook wel bv genoemd, een goede optie voor je zijn. Je moet hier wel rekening houden met extra kosten voor het opmaken van een notariële akte. Ook is een besloten vennootschap vaak pas fiscaal aantrekkelijk bij een omzet hoger dan €100.000,- of bij echt grote financiële risico’s. Wil je meer weten over een bv? Lees dan hier onze blog over dit artikel.

Van eenmanszaak naar vennootschap onder firma 

Krijgt jouw bedrijf versterking in de vorm van een extra persoon? In dat geval kun je de eenmanszaak omzetten naar een vennootschap onder firma. Je leest meer over deze rechtsvorm in dit artikel.

Ben jij ondernemer en heb jij gekozen voor een eenmanszaak? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Wil je meer weten over het thema 'ondernemen'? Lees dan hier de nieuwste Spender, hét online magazine van How 2 Spend It. 

Reageer