Where lifestyle meets finance
Wat Is Een Inboedelverzekering
Verzekeren | Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering?

De inboedelverzekering is een must-have verzekering voor iedereen! Maar wat is het precies, waar verzekert het je tegen en waar is de premie voor deze verzekering op gebaseerd? Wij vertellen het je in dit artikel.

Wat is een inboedelverzekering?

Deze verzekering verzekert je tegen schade die door onder andere brand, waterschade of inbraak kan ontstaan aan de spullen die in je huis staan en die niet ‘vast’ zitten aan je woning. Denk hierbij aan kleding, boeken, meubels, je wasmachine en accessoires. De keuken en badkamer zitten wel aan je huis vast, deze worden verzekerd via de opstalverzekering. Is er bij je thuis ingebroken en is je laptop gestolen? In dat geval wordt de schade gedekt door de inboedelverzekering. Veel mensen nemen waardevolle spullen (zoals camera’s en laptops) vaak mee naar buiten. Er zijn verzekeraars die daarom ook een buitenshuisdekking op de inboedelverzekering bieden. Met deze aanvullende dekking ben je ook buiten de deur verzekerd voor je waardevolle items. Bekijk de voorwaarden van jouw verzekering om te zien of jij ook voor de buitenshuisdekking in aanmerking komt.

Verder lezen: Is het verplicht om je geld op de bank te zetten?

Waar wordt de premie op gebaseerd?

De hoogte van de premie die je voor deze verzekering betaalt, is gebaseerd op de waarde van je bezittingen (het verzekerde bedrag) en het risico dat je loopt op schade. Hieronder lichten we dit toe:

  • Waar woon je precies? Je woonplaats is van invloed op het brand-of inbraakrisico dat je loopt.
  • Wat is je gezinssamenstelling? Een samenwonend stel heeft vaak minder spullen dan een koppel met twee kleine kinderen.
  • Wat is de oppervlakte van je woning? Op basis van landelijke gemiddeldes wordt vervolgens berekend voor welke waarde je spullen in de woning hebt. Ook kan er in plaats van naar de oppervlakte worden gekeken naar wat voor soort woning je hebt (villa of rijtjeshuis) en hoeveel kamers het huis telt.
  • Heb je bijzondere waardevolle spullen in huis? Bijvoorbeeld antieke meubels of bijzondere sieraden met een hoge waarde? Geef dit ook aan bij je verzekeraar, wellicht moet je verzekerde bedrag op basis hiervan naar boven toe worden bijgesteld.
  • Heeft je woning een rieten dak of een houten vloer? Dit verhoogt het risico op brand.
  • Is je woning beveiligd? Wanneer je over een Politiekeurmerk Veilig Wonen beschikt, krijg je vaak een korting op je verzekering.
  • Ben je huurder of eigenaar van de woning?

Garantie tegen onderverzekering

Sommige verzekeraars bieden je een garantie tegen onderverzekering. Is de waarde van je inboedel (en dus je verzekerde bedrag) vastgesteld op €35.000,- en blijkt je werkelijke schade na een brand €40.000,- te zijn? In het geval van garantie tegen onderverzekering wordt je volledige schade uitgekeerd. Niet alle verzekeraars bieden je deze mogelijkheid, dus let hier goed op. Ook is het verstandig om jaarlijks je polis er even bij te pakken en te bekijken of je verzekerde bedrag nog klopt. Misschien heb je wel een nieuwe televisie gekocht en moet je verzekerde bedrag worden aangepast?

Waar afsluiten?

In Nederland kun je je verzekeringen bij veel verschillende partijen afsluiten. Het kan handig zijn om je inboedelverzekering samen met je opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Is er een keer schade en bestaat er discussie of de schade door inboedel-of woonhuisverzekering moet worden gedekt? In dat geval kan het hebben van één verzekeraar je een hoop gedoe besparen. Het kan soms ook voordeliger zijn om meerdere verzekeringen bij één partij onder te brengen. Je ontvangt vaak een pakketkorting. De pakketkorting is echter geen garantie voor goedkopere verzekeringen, het loont altijd om meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Heb jij een huurhuis en wil je weten welke verzekeringen je nog meer moet afsluiten? Je leest er meer over in ons artikel ‘Welke verzekeringen heb je nodig bij een huurhuis?’. Heb je een koophuis? Bekijk in dat geval onze blog ‘Welke verzekeringen heb je nodig bij een koophuis?’.

Reageer