Where lifestyle meets finance
Wat Is Een Lijfrenteverzekering
Verzekering | Lijfrenteverzekering

Wat is een lijfrenteverzekering en wanneer sluit je deze verzekering af?

De lijfrenteverzekering: niet een verzekering waar je je dagelijks mee bezig houdt. Toch is het goed om te weten wat deze verzekering inhoudt, je weet immers maar nooit of dit iets voor jou kan zijn. How 2 Spend It vertelt je er in dit artikel van alles over, lees snel verder!

Wat is een lijfrenteverzekering?

Een lijfrenteverzekering is een levensverzekering die je afsluit om een aanvulling op je (pensioen)inkomen te bouwen. Vanuit de overheid heb je recht op een AOW-uitkering en bij je werkgevers bouw je misschien wel pensioen op. De lijfrenteverzekering kan dus een extra spaarpotje voor je oude dag zijn.

Verder lezen: Wanneer begin je met sparen voor je pensioen?

Opbouw lijfrente

De eerste fase van de lijfrenteverzekering is de opbouwfase. Dit betekent dat je een bedrag stort in  je verzekering. Je kunt ervoor kiezen om periodiek een bedrag te storten, maar je kunt ook in één keer een grote storting doen, deze laatste mogelijkheid wordt een koopsompolis genoemd. De manier waarop je stort is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw situatie en wensen. Misschien heb je wel een gouden handdruk of een ontslagvergoeding gekregen die je wilt storten in een verzekering?

Uitkeren lijfrente

De tweede fase van de verzekering is de uitkeringsfase. Dit betekent dat het tijd is voor je pensioen en dat de verzekering gaat uitbetalen. De uitkering vindt plaats in gelijke termijnen en de hoogte van de uitkering is per termijn gelijk. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de verzekering af te kopen en het bedrag in één keer te laten uitkeren, maar dit is fiscaal gezien niet altijd aantrekkelijk. Je bent namelijk verplicht om inkomstenbelasting over het vrijgekomen bedrag te betalen.

Vanuit de wet ben je voor het uitkeren ook nog aan een leeftijdsgrens gebonden. De verzekering mag uitkeren vanaf het moment dat jij de AOW-leeftijd bereikt. Je bent vrij om dit moment zelf te kiezen, maar het uitkeren moet uiterlijk 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd gestart zijn.

Laat je de verzekering voor het bereiken van de AOW-leeftijd uitkeren? Dan geldt de voorwaarde dat de uitkering minimaal 20 jaar + het aantal jaren dat de uitkering eerder dan de AOW-leeftijd ingaat, moet duren.

Verder lezen: Pensioen: lijfrente of banksparen. Wat zijn de verschillen?

Voor-en nadelen lijfrenteverzekering

De verzekering kent voordelen en nadelen. We hebben ze voor je op een rij gezet:

Voordelen:

> Je kunt te maken krijgen met een pensioengat wanneer je wisselt van werkgever. Een lijfrentepolis loopt gewoon door, je betaalt de premie immers zelf.

> De lijfrenteverzekering kan je een fiscaal voordeel opleveren wanneer je de verzekering gebruikt voor je pensioengat.

Nadelen:

> Het afsluiten van een lijfrenteverzekering kan en kostbare aangelegenheid zijn. De provisie voor de verzekeringsmaatschappij kan namelijk aardig in de papieren lopen. Er kunnen ook administratiekosten in rekening worden gebracht voor het uitkeren. Laat je regelmatig uitkeren, dan betaal je hier dus ook meer kosten voor. Verdiep je daarom vooraf goed in de kosten.

> Als je komt te overlijden voordat de uitkeringsfase van start is gegaan, dan kan het zijn dat alle betaalde premie voor de verzekeringsmaatschappij is en niet voor je nabestaanden. Je kunt dit ondervangen door meerdere levens te verzekeren. Ook kan banksparen een optie zijn om inkomen voor je nabestaanden veilig te stellen. Lees hier meer over in dit artikel.

Lijfrenteverzekering afsluiten

Overweeg je om een lijfrenteverzekering af te sluiten? Verdiep je dan vooraf goed in de verschillende verzekeringen, de voorwaarden en de prijzen. Vergelijk meerdere verzekeringen met elkaar en vraag een financieel adviseur om advies. Let op, voor dit advies worden wel kosten in rekening gebracht. Een medische keuring maakt tenslotte vaak onderdeel uit van het acceptatieproces.

Is een lijfrenteverzekering iets voor jou of juist niet? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.

Reageer