Where lifestyle meets finance
Wat Is Een Opstalverzekering
Verzekeren | Opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: de opstalverzekering. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk om deze verzekering af te sluiten? En is deze verzekering wel voor iedereen van belang? Wij vertellen je er in dit artikel van alles over!

Opstalverzekering: wat is het?

De opstalverzekering staat ook wel bekend als woonhuisverzekering. Met deze verzekering verzeker je je tegen schade aan de woning zelf. Deze schade kan worden veroorzaakt door brand, wateroverlast of storm. Bij veel verzekeraars zijn het glas (de ramen), de tuin en de fundering van de woning automatisch meeverzekerd. Dit verschilt echter per aanbieder. Is het glas niet meeverzekerd? Dan moet je hier een aparte glasverzekering voor afsluiten. De spullen die in je huis staan, zoals je meubels, vallen niet onder de opstalverzekering. Hier moet je een inboedelverzekering voor afsluiten.

Verder lezen: Een verzekering afsluiten voor je huisdier, ja of nee?

Premie

De premie die je betaalt voor jouw woonhuisverzekering wordt vastgesteld op basis van het te verzekeren bedrag (voor welk bedrag is je woning verzekerd) en de kansen die je hebt op schade. De volgende factoren spelen hierbij een rol:

> Wat is de herbouwwaarde van de woning en wat kost het dus om jouw woning opnieuw te bouwen? Heb je bijvoorbeeld een bijzondere gevel of luxe serre waarvan de herbouw extra kosten met zich meebrengt?

> Waar woon je precies? In een stad of juist in een dorp? Dit is belangrijk bij het bepalen van het brand- en inbraakrisico. Loop je meer risico? Dan is je premie hoger.

> Wat is het bouwjaar van de woning en wat voor soort huis heb je? Een hoekwoning is bijvoorbeeld duurder om te verzekeren dan een rijtjeswoning. En nog een inkopper: het verzekeren van een houten woning is duurder dan het verzekeren van een woning die gemaakt is van beton.

> Wat voor soort dakbedekking heeft je woning? Met een rieten dak loop je bijvoorbeeld meer risico op brand dan met een pannendak. Het verzekeren van een woning met een rieten dak is daarom ook een stuk duurder. Er zijn zelfs verzekeraars die een rieten dak helemaal niet verzekeren.

> Wat voor vloer heeft je woning? Je snapt het al: een houten vloer brandt sneller en daarom loop je met deze vloer meer risico dan met een betonnen vloer.

> Heb je een bijzondere badkamer of luxe keuken in de woning? De badkamer en keuken zitten ‘vast’ aan het huis en vallen daarom onder de opstalverzekering.

> Heb je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afgesloten? In dat geval krijg je vaak een pakketkorting op al je verzekeringen.

Garantie tegen onderverzekering

Sommige verzekeraars bieden je een garantie tegen onderverzekering. Is je verzekerde bedrag bijvoorbeeld €150.000,- en bedraagt je werkelijke schade €165.000,-? Met een garantie tegen onderverzekering wordt de volledige schade (dus €165.000,-) vergoed. Let op, het verschilt dus per aanbieder of deze garantie wel of niet van toepassing is. Duik in de voorwaarden en kijk of jij ook gebruik kunt maken van deze garantie. Daarnaast is het goed om jaarlijks even te kijken of jouw verzekerde bedrag nog up-to-date is.

Verder lezen: Wat is een inboedelverzekering?

Koopwoning versus huurwoning

Heb je een koopwoning? Dan moet je deze verzekering altijd afsluiten. Als je een appartement hebt gekocht, is de woonhuisverzekering vaak door de VVE afgesloten voor het hele gebouw. En heb je een huurwoning? In dat geval is het zinvol om in je huurcontract na te gaan of de opstalverzekering is afgesloten door de verhuurder of dat deze verantwoordelijkheid bij jou als huurder ligt.

Opstalverzekering en inboedelverzekering bij één aanbieder onderbrengen

Tot slot geven we je nog een tip: breng je opstalverzekering, eventuele glasverzekering en inboedelverzekering (verzekert je voor schade aan de spullen die in je woning staan) bij dezelfde verzekeraar onder. Is er een keer schade aan zowel je woning als spullen of bestaat er discussie over welke verzekering welke schade dekt? Met één verzekeraar voorkom je in dit geval een hoop gedoe. Daarnaast levert het je vaak een korting op wanneer je meerdere verzekeringen bij één verzekeraar afsluit. Dit wil niet zeggen dat een pakketverzekering automatisch voordeliger is, maar we raden je zeker aan om de prijzen even goed met elkaar te vergelijken.

Reageer