Where lifestyle meets finance
Scheiding Van Tafel En Bed
Relaties | scheiding

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Scheiden is een ontzettend vervelende situatie voor alle mensen die betrokken zijn. Het heeft behoorlijk wat consequenties, waarbij de emoties uiteraard voorop gaan. Sommige consequenties zorgen er ook voor dat daadwerkelijke scheiding (nog) niet mogelijk is. 

Denk aan financiële consequenties of mensen die niet mogen scheiden vanwege hun geloof. Ook kan het soms fiscaal of financieel aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld als 1 van de partners schulden moet maken voor een nieuwe onderneming. Voor deze vormen waar scheiden (nog) niet mogelijk is, is er de mogelijkheid tot scheiding van tafel en bed. Wij leggen je kort even uit wat dat inhoudt.

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Kortgezegd, verbreek je met een echtscheiding alle juridische lijntjes tussen jou en je (ex-)partner. In geval van een scheiding van tafel en bed zijn jullie wel uit elkaar, maar zijn jullie volgens de wet nog getrouwd. Betekent dat dan dat jullie gewoon allebei ergens anders gaan wonen? Meer dan dat. Je bent tegenwoordig namelijk ook als huwelijkspartners ook niet meer verplicht om samen onder 1 dak te wonen, dus daar hoef je geen scheiding van tafel en bed voor aan te vragen. Wat dan wel precies?

Verder lezen: Financieel advies is belangrijk wanneer je gaat scheiden

Belangrijkste gevolgen

De belangrijkste gevolgen van een scheiding van tafel en bed zijn:

  • Jullie bezittingen, vermogen (denk aan je huis, pensioen en/of verzekeringen) en inkomen  zijn niet meer gezamenlijk.
  • Het fiscaal partnerschap eindigt dus ook.
  • Het ouderdomspensioen kunnen jullie dus als verdelen. Het nabestaandenpensioen kan nog wel doorlopen.
  • De schulden die de ander eventueel aangaat, zijn niet meer jouw (financiële) verantwoordelijkheid.
  • Jullie mogen met iemand anders gaan samenwonen en het leven delen. Trouwen of een geregistreerd partnerschap kan uiteraard niet.
  • De kinderen blijven uiteraard wel van jullie beiden en ook het ouderlijk gezag hou je samen. Je zult wel een ouderschapsplan moeten opstellen, waarin je afspraken maakt over o.a. de omgangsregeling.
  • Een eventuele alimentatie vanuit de onderhoudsplicht blijft, net als bij een scheiding, wel bestaan.

Hoe regel je een scheiding van tafel en bed?

Om een scheiding van tafel en bed te regelen, moet een een procedure start die veel lijkt op die van een ‘gewone’ scheiding. Je hebt een advocaat nodig en gaat naar de rechter. Je moet de verdeling van de bezittingen ed. regelen, een ouderschapsplan voor de kinderen, eventuele alimentatie, enzovoorts. De rechter beoordeelt vervolgens of jullie relatie echt wel ‘duurzaam ontwricht’ is. Het is dus niet zo dat dit perse veel makkelijker of sneller gaat. De snelheid hangt uiteraard ook, net als bij een gewone scheiding, grotendeels af van de manier waarop jullie met elkaar goede afspraken kunnen maken.\

Verder lezen: Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen? Hoe zit dat financieel?

De scheiding van tafel en bed binnen 6 maanden worden opgenomen in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. Het is dus wel een officiële procedure waar je niet te licht over denken moet.

Wil je op termijn toch wel écht scheiden van elkaar? Dan kun je deze scheiding via de rechter omzetten, mits je dat uiteraard allebei wilt. Gelukkig is er ook een happy-ever-after-scenario: je kunt de scheiding van tafel en bed ook weer omzetten naar een huwelijk. En ja, alweer via de rechter.

Heb jij ervaring met een scheiding als deze? Heb jij nog tips voor de anderen? Deel ze met ons!

Reageer