Where lifestyle meets finance
Wat Is Een Vof
Ondernemen

Wat is een vof of vennootschap onder firma?

Start jij samen met iemand anders een bedrijf? Good for you! Uit ervaring kunnen wij zeggen dat samenwerken maar wat leuk is. Waarschijnlijk is een vennootschap onder firma, ook wel vof genoemd, een rechtsvorm die goed bij jullie past. Maar wat is het precies, wat zijn de voordelen en nadelen hiervan en hoe start je een vof? How 2 Spend It zet alle informatie voor je op een rij.

Wat is een vof?

Een vof is een rechtsvorm waarbij twee of meerdere personen eigenaar zijn van een bedrijf. Het lijkt op een eenmanszaak, maar dan met het grote verschil dat je het bedrijf samen met minimaal één ander iemand runt. Bij deze rechtsvorm is het ook zo dat jij en je zakenpartner(s) als personen aansprakelijk zijn voor eventuele schulden of een faillissement.

Verder lezen: Wat is een bv?

Wat zijn de voordelen?

> Het kan heel fijn zijn om één of meerdere sparringpartners te hebben. Zo neem je samen beslissingen en sta je er niet alleen voor. Bovendien kun je gebruik maken van elkaars expertise.

> Een vof starten kan heel snel geregeld worden. Je hebt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig en eventueel nog een vennootschapscontract.

> Je hebt vaak geen startkapitaal nodig om een vof te starten.

> Je hebt recht op bepaalde fiscale voordelen, zoals zelfstandigenaftrek en misschien ook wel startersaftrek. Hier zijn echter wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, dus bekijk vooraf goed of je hiervoor in aanmerking komt.

Wat zijn de nadelen?

> Je bent bij een vof nog steeds hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden of een faillissement. En als je getrouwd bent in goederen van gemeenschap, is ook jouw partner met zijn of haar privé-vermogen aansprakelijk. Je kunt dit ondervangen door bij de notaris huwelijkse voorwaarden vast te leggen.

> Beslissingen moeten in overleg met elkaar worden genomen. Maar wat doe je als één van de vennoten het ergens niet mee eens is? Je kunt hierover afspraken met elkaar maken in een vennootschapscontract.

> Als ondernemer ben je niet automatisch verzekerd voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Je moet dit zelf regelen en betalen, evenals de opbouw van je pensioen.

Verder lezen: Wat is een eenmanszaak?

Hoe start ik een vof?

Net als bij een eenmanszaak is het heel gemakkelijk om een vof op te richten. Je gaat samen met de andere vennoot (of vennoten) naar de Kamer van Koophandel en schrijft hier jullie nieuwe bedrijf in. Daarnaast kunnen jullie ook een ondernemingsplan maken en een vennootschapscontract afsluiten.

Van een vof naar een bv

Maakt jullie bedrijf een groei door of willen jullie niet meer persoonlijk aansprakelijk zijn voor de resultaten van jullie bedrijf? In dat geval kunnen jullie overwegen om de vof om te zetten naar een besloten vennootschap, ook wel bv genoemd. Houd hierbij wel rekening met extra kosten (je bent bij de notaris kosten kwijt voor het opmaken van een akte) en met andere belastingregels. Door deze belastingregels is het vaak pas aantrekkelijk om een besloten vennootschap te starten bij een omzet vanaf €100.000,-. Wil je meer weten over een bv? Lees hier meer over dit onderwerp.

Heb jij samen met iemand anders een vennootschap onder firma? We zijn heel erg benieuwd hoe deze samenwerking jou bevalt! Laat je het ons weten in een reactie onder dit bericht?

Reageer