Where lifestyle meets finance
Wat Is Fiscaal Partnerschap
Belastingen

Wat is fiscaal partnerschap?

Als je je aangifte gaat invullen, krijg je vanzelf de vraag: Heeft u een fiscaal partner? Of jij wel of geen fiscaal partner hebt, ligt aan jouw persoonlijk situatie. Lees deze blog en ontdek of jij een fiscaal partner hebt. 

Welke situatie moeten je aan het denken zetten?

1. Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap

2. Je bent niet getrouwd, hebt geen geregistreerd partnerschap, maar er staat wel iemand op bij jou ingeschreven (dit hoeft niet perse een liefje te zijn) én je voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden, ben je ook fiscaal partner:

- Jullie zijn boven de 18 en jullie hebben een notarieel samenlevingscontract afgesloten.

- Jullie hebben samen een kind.

- 1 van jullie heeft een kind van de ander erkend.

- Jullie zijn bij elkaars pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners (heb je vaak ook een notarieel samenlevingscontract voor nodig!).

- Jullie hebben samen een koopwoning.

- Jullie zijn > 18 jaar en je bent een samengesteld gezin, waarbij er een minderjarig kind van één van jullie op jullie adres staat ingeschreven.

- Jullie waren vorig jaar al fiscaal partner.

De volgorde van deze lijst is belangrijk. Als je met meerdere mensen tegelijk aan voorwaarden voldoet, gaat de voorwaarde die het hoogst op deze lijst staat voor. 

Ik woon samen met mijn vriend. We hebben samen pas een kindje gekregen. Mijn vriend heeft nog een koopwoning met zijn ex. Toch zijn wij fiscaal partner, omdat het hebben van een kind voorrang heeft op het samen hebben van een koophuis.
Lisanne

Uitzondering!

Als het bovenstaande in principe op jou van toepassing is, maar jouw woongenoot huurt ruimte van jou, ligt het anders. Als het een huurder is waar je een schriftelijke, zakelijke huurovereenkomst mee hebt, zijn jullie geen fiscaal partner. 

Ik woon samen met Natasja. Natasja is gewoon een kennis die woonruimte nodig had. We hebben hiervoor een huurovereenkomst opgesteld en zij betaalt me maandelijks huur. Even was ik bang dat we dan fiscaal partner zouden zijn, maar de Belastingdienst bevestigde dat dit niet zo is. Ze is een zakelijke huurder, meer niet.
Anne

Vanaf wanneer ben je fiscale partners?

Bij punt 1 is het vrij simpel: vanaf het moment dat de ambtenaar jullie getrouwd of geregistreerd partner verklaard. Woonde je daarvoor als samen, bestaat uiteraard de kans dat je daarvoor al fiscaal partner was. 

We woonden al een poosje samen. We hadden uiteraard een notarieel samenlevingscontract (sinds februari 2012). In 2013 vroeg hij me (eindelijk!) ten huwelijk en in januari 2014 hebben we elkaar het ja-woord gegeven. Fiscaal gezien veranderd er weinig. We waren al fiscaal partner vanaf 2012, dus dat blijft ook zo.
Josje

Kies verstandig

De kans bestaat dat je niet precies op 1 januari het ja-woord gaf. Misschien pas op 3 september. Je kunt dan kiezen of je voor het hele jaar fiscaal partner wil worden. Wat hierbij verstandig is, is erg afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zorg dat je goed advies inwint, voordat je de keuze maakt.

Let op!

Woon jij met je kind of je ouder(s)? Dan kan je alleen fiscaal partner zijn als jullie beiden boven de 27 zijn.

En wanneer houdt dat fiscaal partnerschap dan eigenlijk op te bestaan?

Getrouwd of geregistreerd partner?

Dan eindigt het fiscaal partnerschap als:

1. Je hebt een verzoek tot scheiding ingediend.

2. Je woont niet meer samen.

Belangrijk

Zie dat we hebben geschreven dat het al ophoudt wanneer je het verzoek tot ontbinding hebt ingediend en dus niet pas wanneer de rechter het daadwerkelijk ontbindt. MAAR! Woon je nog wel steeds samen, ben je uiteraard nog wel fiscaal partners. Woon je niet meer samen, maar heb je nog geen verzoek tot scheiding ingediend, ben je ook nog fiscaal partners.

Het ging echt niet meer.. In januari 2013 hebben we alle stukken ingediend om een scheiding aan te vragen. Bij het doen van de aangifte over 2013 bleek dat we dan ook geen fiscale partners meer waren.
Jetta
Dat dacht ik ook. We hadden in juni 2013 het verzoek ingediend, maar we konden het beiden niet betalen om elders te gaan wonen en het koophuis ook nog aan te houden. We bleven daarom in hetzelfde huis wonen. Geen pretje hoor: hij boven, ik beneden. Bij het invullen van onze aangifte bleek dat we nog wel fiscaal partner waren. Dat was in onze situatie ook nog wel even zo handig.
Cheyenne

Geen liefjes, maar huisgenoten?

Dan geldt dat het fiscaal partnerschap eindigt zodra jullie niet meer samen op hetzelfde adres ingeschreven staan. Het maakt daarbij dus niet uit of jullie nog steeds aan 1 van de voorwaarden voldoen.

Kun je eigenlijk ook met meerdere mensen fiscaal partner zijn?

Tegelijk? Nee. Achter elkaar in 1 jaar? Ja. Wat voorbeeldjes:

Je kunt in 1 jaar meerdere fiscale partners na elkaar hebben, bijvoorbeeld als je in dat jaar gaat scheiden en vervolgens met iemand anders samen een huis koopt. Je mag dan kiezen wie je in dat jaar aanwijst als fiscaal partner in je belastingaangifte.

In februari 2013 dienden mijn ex-man en ik ons verzoek in om te gaan scheiden. Ik had het nooit verwacht, maar in maart liep ik al de nieuwe liefde van mijn leven tegen het lijf op een zonnige dag op het terras. We waren hotel-de-botel verliefd en in juli zetten we onze handtekening onder het koopcontract van onze huidige woning. Wel wat snel, maar het voelt zo goed!
Lydia

Lydia heeft hierbij dus de keuze wie ze kiest als fiscaal partner. Ze kan bijvoorbeeld meerdere aangiftes proberen en zo zien wat haar het beste past.

Fiscaal partnerschap en je toeslagen

In veel gevallen is jouw fiscaal partner ook jouw toeslagpartner. Hou er dus rekening mee dat het effect heeft op je toeslagen als je aan 1 van de eerdergenoemde voorwaarden voldoet. Je partners inkomen en vermogen (zoals spaargeld) worden dan ook meegenomen en dat kan betekenen dat je minder tot geen recht hebt op de toeslagen die je had. Als jullie totale inkomen namelijk hoger wordt, heb je minder tot geen recht op bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag. Geef daarom altijd tijdig wijzigingen in je inkomsten en vermogen door aan de Belastingdienst, want het blijft vervelend als je alles achteraf terug moet betalen.

Wil jij meer weten over Samenwonen? Download dan onze vernieuwde SamenwoonApp voor iOs of Android.

Reageer