Where lifestyle meets finance
Wat Is Partnerpensioen
Sparen voor later | partnerpensioen

Wat is partnerpensioen?

Partnerpensioen is zo’n term waar velen iets van gehoord hebben, maar waar weinig mensen eigenlijk van weten of ze het hebben en wat je er straks financieel van mag verwachten. Wij vertellen het je!

Wat is partnerpensioen?

In veel pensioenregelingen is er ook een regeling opgenomen voor de partner: het partnerpensioen. Bij overlijden krijgt je partner dan maandelijks een bedrag uitgekeerd, ongeacht de leeftijd van je partner. Je hoeft dus niet ouder dan bijvoorbeeld 65 jaar te zijn om partnerpensioen te ontvangen.

Er zijn overigens 2 soorten:

  • Opbouwbasis

Bij deze vorm bouw je jaarlijks een stukje partnerpensioen op dat kan uitkeren als je partner met pensioen gaat of wanneer hij overlijdt.

  • Risicobasis

Een partnerpensioen op risicobasis vervalt volledig als je partner niet meer bij die werkgever werkt door bijvoorbeeld ontslag of pensioen. De pensioenaanbieder biedt wel altijd de mogelijkheid om een stukje ouderdomspensioen in te ruilen voor partnerpensioen: dan wordt je ‘gewone’ pensioen uiteraard wel iets lager.

Verder lezen: Hoe is je pensioen opgebouwd?

Heb ik ook partnerpensioen?

Of jij partnerpensioen krijgt, hangt af van de regeling(en) van je partner. Je kunt hier meer over vinden in zijn Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Dat is de pensioenbrief die jaarlijks op de deurmat valt. Je kunt ook met zijn DIGID even naar mijnpensioenoverzicht.nl gaan. Dan zie je al snel óf en hoeveel pensioen er voor jou is opgebouwd. De voorwaarden kun je dan weer vinden in zijn pensioenregeling. Deze voorwaarden verschillen, dus het is wel goed om die er even bij te pakken.

Is jouw partner ondernemer? Grote kans dat er dan dus geen partnerpensioen is, tenzij je partner verplicht deelneemt aan een beroepspensioenfondsen (bijvoorbeeld bij zelfstandige huisartsen).

Hoeveel is het partnerpensioen?

De hoogte van jouw partnerpensioen hangt van een aantal dingen af:

  • Wat voor soort regeling biedt de werkgever? Check op zijn UPO het volgende: is er partnerpensioen? Hoeveel heeft hij al opgebouwd? Welke voorwaarden zijn er aan verbonden? Dit verschilt namelijk per werkgever.
  • Is je partner gescheiden? Als je partner gescheiden is, kan het zijn dat een deel van het partnerpensioen naar zijn ex-liefje gaat. Kijk het echtscheidingsconvenant er even op na.
  • Wanneer krijg je het uitgekeerd? Er kan een verschil zitten tussen het bedrag na pensioendatum of na overlijden. Kijk het even na in zijn UPO.

Kom ik vanzelf in aanmerking voor partnerpensioen?

Als je langer dan een jaar voor de pensionering getrouwd of geregistreerd bent, kom je hier vanzelf voor in aanmerking. Soms moet je dan nog wel even een apart formulier invullen na bijvoorbeeld het overlijden van je partner.

Als jullie samenwonen, is het belangrijk dat je afspraken maakt over het partnerpensioen in een notarieel samenlevingscontract en je partner aanmeldt bij de pensioenaanbieder. Als je dat niet doet, is er geen recht op partnerpensioen, dus doe dit tijdig!

Wat gebeurt ermee als je gaat scheiden?

Als jullie gaan scheiden, kunnen jullie samen (nieuwe) afspraken maken over wat er met het pensioen gebeurt. Soms worden er zelfs vooraf al afspraken over gemaakt in de huwelijkse voorwaarden. In het geval van een huwelijk in gemeenschap van goederen, kan het zijn dat je ex-partner recht houdt op het partnerpensioen dat tot de scheiding is opgebouwd. Dit heet dan bijzonder partnerpensioen.

Verder lezen: Zelf sparen voor je pensioen

Ruilen?

Je kunt voor je pensioendatum besluiten om je partnerpensioen (opgebouwd na 1-1-2002), of een deel daarvan, in te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Wanneer je partner zelf financieel zelfstandig is, kan dit handig zijn, zodat je een hoger pensioen hebt. Je partner krijgt dan niets of minder als jij komt te overlijden, dus breng samen je financiën goed in beeld. Je partner moet hier overigens ook goedkeuring voor geven, dus dat gesprekje is sowieso handig. Kijk ook even goed wat de voorwaarden zijn bij jouw pensioenaanbieder, want het verschilt.

Het partnerpensioen kan een zeer aangename aanvulling zijn op je inkomen, zeker wanneer je partner onverwachts wegvalt door overlijden. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan of jullie aangemeld staan voor elkaars partnerpensioen wanneer jullie samenwonen. Zorg ook dat je dit pensioen meeneemt in jullie totale financiële plaatje.

En… heb je het al gecheckt? Of hebben jullie snel een afspraakje gemaakt bij de notaris? Laat hieronder een berichtje achter. Vinden we leuk!

Reageer