Where lifestyle meets finance
Wat Je Moet Weten Over De Energiebesparingsregeling
Energiebesparingslening

Wat je moet weten over de energiebesparingslening

Misschien had je er wel eens van gehoord, de energiebesparingslening. Een initiatief vanuit de een aantal partijen, waaronder overheid, wat voor jou wel eens handig zou kunnen zijn. Ga jij binnenkort energiebesparend verbouwen? Ga je zorgen dat jouw huis minder energie verbruikt? Of misschien denk je: als daar wat handigs voor is, tell me!

Wat is het?

Je kunt dus een lening krijgen om energiebesparende maatregelen voor je bestaande (geen nieuwbouw) huis te financieren. Het huis moet dus van jou zijn én je moet er ook echt wonen. Grote kans dat je daar al aan voldoet. Waar je aan moet denken bij energiebesparende maatregelen? Ga naar http://www.ikinvesteerslim.nl/maatregelen en je vindt een hele lijst.

Verder lezen: Hoe ik flink heb bespaard op mijn energierekening

Wat zijn de voorwaarden?

1. Je kunt tussen € 2.500,- en € 25.000,- lenen. Niet meer, niet minder.

2. De looptijd van de lening is zeven jaar als jouw lening minder dan € 5.000,- is. Is het € 5.000,- of meer, is de looptijd van de lening tien jaar.

3. Het is een annuïteitenlening. Dat betekent dat je de gehele lening in die looptijd terugbetaalt.

4. De rente staat gedurende de hele looptijd vast. Dat wat je aan het begin afspreekt, wijzigt dus niet meer tot je de lening hebt afgelost. Je weet dus precies wat je maandelijks aan extra lasten hebt. De rente op deze lening is overigens aftrekbaar.

5. Je betaald 2% van de gehele lening aan afsluitkosten als je de lening afsluit. Bij een lening van € 10.000,- moet je er dus op rekenen dat er € 200 euro afsluitkosten bij komen plus de rente.

6. Op de website staat dat het geleende bedrag in een bouwkrediet wordt gestort. Huh? Dat betekent feitelijk dat je de lening niet overgemaakt krijgt, maar dat het in een apart depot wordt gezet. Zo kan de verstrekker checken of je het echt wel uitgeeft aan energiebesparing. En jij krijgt rente over het deel dat je nog niet hebt gebruikt die net zo hoog is als de rente die je betaalt. Dat scheelt weer! Die rente is toch hoger dan op een spaarrekening.

7. Meevallertje? Je mag altijd boetevrij aflossen. Mits het meer is dan EUR 250,-, anders moeten er extra administratieve krachten worden aangenomen.

8. De Energiebespaarlening wordt onderhands verstrekt. Dit wil zeggen dat het niet via de notaris gaat en dat scheelt je weer wat kosten.

Nadelen?

Het is en blijft een lening. Een lening die afgelost moet worden en dat drukt op je maandlasten. Tuurlijk scheelt het je kosten als je energie bespaart, maar je moet het wel nu al kunnen betalen. En zijn de opbrengsten (zowel duurzaam als in euro’s) hoger dan de kosten? Het belangrijkst om uit te zoeken is dus: - Levert de investering me wat op? - Kan ik de extra maandlast betalen? Kijk hierbij naar het volgende: - Zet voor jezelf je inkomsten en uitgaven op een rijtje. - Hoeveel heb je maandelijks over? - Bereken dan hoeveel je maandelijks nodig hebt om de dingen te kunnen blijven doen die je leuk en/of belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan vakanties.

Hoe weet je nu wat de investering je oplevert?

Wij hebben daar, eerlijk gezegd, geen kaas van gegeten. Je kun het best een adviseur vragen. Veel energieleveranciers bieden ook een specialist aan. Of misschien weet jouw aannemer er wel heel veel van! Je kunt ook een test doen op www.verbeteruwhuis.nl.Ik (Joëlla) heb hem zelf gedaan om te testen: Wij hebben zelf een oud huis met wat uitdagingen. Uit de test kwam dat ik een behoorlijke investering moest doen om EUR 1.000,- per jaar te besparen. Financieel gezien, is het dus niet verstandig. De voordelen voor het milieu bleven ook beperkt: wij hebben al ons best gedaan met de laatste verbouwing.

Verder lezen: 5 dingen waar je geld ongemerkt aan op gaat

Bij wie kan ik het aanvragen?

Het nationaal energiebespaarfonds is een initiatief van het Rijk, Rabobank en ASN Bank. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is de uitvoerende organisatie en dus de organisatie waar je jouw aanvraag kunt indienen. In totaal is er € 300 miljoen beschikbaar. Afsluitkosten, rente en aflossing stromen terug in dit fonds, zodat opnieuw Energiebespaarleningen kunnen worden verstrekt. Hij blijft dus nog even beschikbaar.

Help elkaar

Heb jij nog energiebesparende tips? Of tips waar je een goed inzicht krijgt op hoe je de besparing kunt berekenen? Deel jouw ervaring en help zo een ander aan een mooie energiebesparing!

Reageer