Where lifestyle meets finance
Floor Nobels Over Netwerken
Werk | netwerk

Wat kan jouw netwerk je opleveren?

Als er één iemand is die alles, maar dan ook echt alles, weet over netwerken, dan is het recruiter Floor Nobels. En dat netwerken ook jou heel veel kan opleveren, ook die droombaan die je voor ogen hebt, daar vertelt Floor je van alles over in het interview dat wij met haar hadden. Check it out! 

Let’s go! Kun je wat meer over jezelf vertellen? 

“Natuurlijk! Ik ben Floor Nobels, getrouwd en moeder van twee meiden van 10 en 13 jaar oud. De afgelopen drieënhalf jaar woonde ik met mijn gezin in China, aan het einde van dit jaar komen we weer definitief terug naar Nederland. Ik heb een eigen headhunting bedrijf, Worklife Recruitment. Zeven jaar geleden ben ik als één van de eersten in Nederland begonnen met het inzetten van social media voor het invullen van vacatures op het gebied van marketing-communicatie en IT.”

Klinkt als een mooi bedrijf!

“Jazeker! Ik heb me altijd ingezet op het werven van moeilijke doelgroepen op de arbeidsmarkt. Ik werf nu vooral IT’ers. IT’ers worden heel veel benaderd voor een nieuwe baan. Samen met mijn opdrachtgevers maak ik een plan en bepalen we hoe we deze mensen écht kunnen bereiken. Hoe kan ik ze warm maken voor een nieuwe baan? Ik doe het brutale werk, benader ze en ga dan het gesprek aan wat ze zoeken aan ontwikkeling en aan mogelijkheden in en nieuwe baan en nodig hen vervolgens uit voor een gesprek. Mijn doel is om kandidaten binnen een week een baan aan te bieden. Wat dat betreft ben ik meer een procesmanager, ik zit iedereen achter zijn broek aan, haha.” 

Verder lezen: 10 tips die je kunnen helpen bij het vinden van jouw nieuwe baan

Je vertelde net dat je een tijd in China hebt gewoond. Hoe ben je daar terecht gekomen?

“23 jaar geleden vertrok ik met mijn toenmalige vriendje, nu mijn man en de vader van mijn kinderen, naar China. We hadden niets, alleen onze rugzak. We hebben bijna alleen rijst gegeten. We dachten toen wel: zullen we hier gaan wonen? China was destijds nog heel erg basic, we zijn weer terug naar Nederland gegaan, maar China heeft wel altijd onze aandacht gehad. Mijn man moest er de laatste jaren ook steeds vaker naartoe voor zijn werk en toen zijn we er in een zomer twee maanden naartoe gegaan om te kijken hoe het ons beviel. Ik ben op zoek gegaan naar een zakenpartner en vond iemand waar het mee klikte. Laat ik het maar gewoon proberen, dacht ik. Nu ik terug kom naar Nederland, loopt mijn Chinese bedrijf gewoon door. ”  

Hoe belangrijk is jouw netwerk voor jou nu je weer terugkomt naar Nederland? 

“Ik heb mijn netwerk altijd warm gehouden en dat werkt nu in mijn voordeel. Met een kort persoonlijk LinkedIn-bericht kom ik weer aan een nieuwe opdracht. Heel fijn!” 

Hoe heb je jouw netwerk dan warm gehouden?

“Ik heb ervoor gezorgd dat mijn netwerk geïnteresseerd blijft. Ik deel niet alleen nieuwe vacatures, maar ook informatie over de wereld waarin ik actief ben. Ik probeer kleine en simpele vragen te beantwoorden, zoals: wat trek ik aan naar een sollicitatiegesprek? Als ik iemand een goede tip geef, krijg ik dat later op de een of andere manier weer terug. Eigenlijk bestaat mijn werk uit het onderhouden van mijn netwerk.” 

Hoe kun je je netwerk gebruiken als je een nieuwe baan zoekt? 

“Het vinden van een nieuwe baan is net zoiets als Sinterklaas. Als je niet zegt wat je wilt, krijg je dat ook niet. Vertel mensen in je netwerk dus dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en wat voor functie je zoekt. Denk niet alleen aan je eigen netwerk, maar ook aan het netwerk van jouw netwerk. Vraag of iemand je in contact kan brengen met een persoon die voor jou iets kan betekenen. Wees ook niet te bescheiden. Ook al heb je het naar je zin in je functie, denk vast na over je volgende baan. Je kunt nu vast beginnen met het zetten van stappen.”  

Wat kan social media hierin betekenen?

“Als je open wilt zijn over je nieuwe baan, dan kun je dat op je social media zetten. Ga op zoek naar mensen binnen jouw vakgebied, op LinkedIn of Instagram, net waar jouw online netwerk zich bevindt. Leg linkjes met mensen en vraag of er nieuwe vacatures worden verwacht. Vaak zijn vacatures eerder intern bekend dan extern.” 

Stel: je bent redelijk introvert en je voelt jezelf niet echt een ‘netwerker pur sang’. Hoe kun je dan toch optimaal gebruik maken van je netwerk?

“Juist online netwerken is misschien wel makkelijker. Sommige mensen sturen sneller een Whatsapp dan dat zij de telefoon pakken. Je moet altijd een drempel over, maar de online wereld maakt het juist laagdrempeliger. Probeer het gewoon een keer en maak het niet te makkelijk voor jezelf. Stuur elke dag één iemand een bericht via het platform waar jij de beste contacten hebt en maak in het weekend de balans op. Ik ben nog niemand tegengekomen die niet verrast was door de reacties die dit opleverde. Mensen zijn aardig, over het algemeen willen ze juist graag delen.” 

Kun je iets vertellen over een succesverhaal?

“Zo’n zeven jaar geleden was een bekende Nederlandse bank op zoek naar een social media medewerker. Ze kwamen bij mij terecht en in overleg hebben we besloten om de vacature volledig online uit te zetten. De kandidaat die deze functie heeft gekregen, reageerde via een tweet. Ik heb hem alleen maar online gesproken, de manager reageerde erg snel en uiteindelijk heeft deze functie ervoor gezorgd dat social media bij deze bank op de kaart werd gezet. Deze procedure was toen nog heel nieuw. Het heeft me destijds veel zichtbaarheid, goodwill én nieuwe klanten opgeleverd.” 

Verder lezen: Veronique: 'Binnen twee jaar tijd tikte mijn omzet de 100.000 euro aan'

Tot slot: zijn er regels als het om netwerken gaat?

“Netwerken is eigenlijk het gewone leven. Je moet aardig zijn en je beloftes nakomen. Op social media is alles net iets meer opgefleurd, maar je moet wel jezelf blijven.”

Wil je meer weten over Floor? Bekijk dan hier haar LinkedIn-profiel.

Reageer