Where lifestyle meets finance
Basisscool
Kinderen | kosten bassisschool

Wat kost de basisschool?

Ruben, de oudste zoon van Lisette, gaat sinds kort naar de basisschool. Een hele mijlpaal, maar wat kost dat eigenlijk?

Het was een echte mijlpaal: mijn 'grootste kind' werd 4 jaar en ging voor het eerst naar de basisschool. Hij was er echt aan toe, de kleine meneer, en wij dus ook. Zo fijn om meer regelmaat en uitdaging in zijn jonge leventje te krijgen. Op financieel gebied vond ik het ook erg prettig, want één kindje minder naar de crèche scheelt ook aardig in de portemonnee. En misschien naïef, maar ik had tot een paar weken terug helemaal niet gedacht aan kosten waar je op de basisschool mee te maken krijgt. Hoogste tijd om hier eens wat onderzoek naar te doen. 

Verder lezen: Wat kost een kind?

De basisschool is voor alle Nederlandse kinderen verplicht. In Nederland draagt de overheid bij in de kosten van het onderwijs. Als ouder betaal je namelijk geen lesgeld voor de basisschool van je kind(eren). Wel kan het zijn dat de school vraagt om een vrijwillige ouderbijdrage. 

Deze bijdrage is, zoals het woord het al zegt, vrijwillig. De school kan een extraatje vragen voor bijvoorbeeld het organiseren van schoolreisjes of kerstfeest. De hoogte van deze bijdrage zal per school verschillend zijn. Er zijn scholen die €50,- per jaar per kind berekenen, maar ook scholen die €500,- per kind per jaar vragen. Eén ding staat wel vast: de ouders van de medezeggenschapsraad moeten hebben ingestemd met de hoogte van de bijdrage en met de uitgave van het geld. Betaal je de bijdrage aan een verplichte activiteit niet? Dan mag de school je kind niet weigeren om mee te doen aan de activiteit. Bij een niet-verplichte activiteit ligt het net even anders, in dat geval mag je kind wél geweigerd worden, mits de school zorgt voor opvang als de activiteit plaatsvindt onder schooltijd.  

Verder lezen: Rapportgeld: ja of nee?

Helaas, in dat geval moeten we je teleurstellen. Zo zal je bijvoorbeeld spullen moeten aanschaffen als je kind naar school gaat, zoals een rugzak of gymschoenen. Ook wanneer je kind naar de BSO (buitenschoolse opvang) gaat, zul je hier kosten voor moeten betalen. Goed nieuws: een deel van deze kosten kun je vaak weer terugkrijgen via de kinderopvangtoeslag

Fijn voor ons, want maandelijks zijn wij nu iets minder geld kwijt aan opvang. Geen crèche meer, maar wel BSO. En het geld dat we nu overhouden? Daarmee kunnen we gaan sparen voor de jongensLet's go!

Reageer