Where lifestyle meets finance
Wat Kost Kinderopvang Nou Echt
Kinderen | financiën

Wat kost de kinderopvang nu echt?

Het is zo ver, je wilt na je zwangerschapsverlof weer aan het werk. Heb je al een idee hoe je de opvang gaat regelen? Veel ouders zijn bang dat kinderopvang niet te betalen is. Maar is dat echt zo? Wat kost het nu precies? Het lijkt een simpele vraag, maar dat is het niet. Het uurtarief van de crèche opzoeken is inderdaad geen rocket science. Het wordt lastiger wanneer het gaat om kinderopvangtoeslag en het uiteindelijke nettobedrag. Veel aanstaande ouders hebben geen benul wat ze kwijt zullen zijn. 

Kinderopvangtoeslag 

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. Een deel van de kosten wordt namelijk vergoed. Zo maakt de overheid het voor ouders financieel mogelijk om werk en zorg te combineren.  

Wanneer heb je er recht op? 

De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van je gezamenlijk inkomen en het aantal uren dat de minst verdienende partner werkt. Ook ontvang je meer toeslag wanneer er meerdere kinderen naar de opvang gaan. Onder werk valt overigens ook een studie, een werktraject of een verplichte inburgeringscursus. Ook als je werkloos wordt, heb je nog 6 maanden recht op opvangtoeslag, zodat je de tijd hebt om te solliciteren. Je kunt per kind voor maximaal 230 uur per maand (53 uur per week) toeslag ontvangen bij een geregistreerde instelling, ongeacht of dat kinderopvang is of een gastouder. 

Ben je een zzp-er? Ook dan heb je gelukkig recht op kinderopvangtoeslag, bijvoorbeeld voor de uren die: - je factureert aan klanten; 

- je besteedt aan de administratie van je bedrijf;

- je nodig hebt om offertes te maken of je website bij te houden;

- je besteedt aan het volgen van cursussen of trainingen voor je bedrijf. 

Het is niet toegestaan om reistijd voor woon-werkverkeer mee te rekenen als gewerkte uren en de gewerkte uren moet je bijhouden in een uren-registratie. 

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Op de website van de Belastingdienst kun je kinderopvangtoeslag berekenen, aanvragen en wijzigen. Het maximale bedrag dat voor kinderopvang door de overheid wordt vergoed is vastgesteld op € 7,18. Betaal je meer dan dit tarief, dan krijg je over de kosten boven het maximum uurtarief geen toeslag. Hier kun je berekenen op hoeveel kinderopvangtoeslag jij recht hebt: toeslagen.nl.

Nieuw betalingssysteem voor kinderopvang 

Ouders zijn niet de enigen die dit systeem een beetje ingewikkeld vinden. Het kabinet wil de financiering van kinderopvang eenvoudiger maken door kinderopvanginstellingen rechtstreeks te betalen. Hierdoor weten ouders van tevoren wat het precies gaat kosten. Nu weten zij dat pas bij de eindafrekening van de kinderopvangtoeslag. Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe systeem van start gaat. Tot die tijd kun je het beste een offerte opvragen en op de website van de Belastingdienst je teruggave berekenen. 

Kosten kinderopvang

Wat kinderopvang precies kost, verschilt per gezin en per situatie. Per uur betaal je gemiddeld tussen de € 5,00 en de € 9,00. Op dit moment ontvang je voor het betalen van de kosten van opvang elke maand een factuur van de kinderopvangorganisatie. Naast het aantal kinderen uit je gezin, zijn de kosten die je elke maand betaalt ook afhankelijk van: 

  1. Het aantal uur dat je gebruik maakt van kinderopvang; 

Je kunt als ouder kiezen tussen een hele of halve dag kinderopvang. Het aantal uren dat je moet betalen, hangt helemaal af van de openingstijden van jouw crèche. Sommige kinderopvangorganisaties maken verschil tussen opvang met of zonder vakantieweken. Dan kun je kiezen tussen 52, 50 of 40 weken opvang per jaar.

2. Het uurtarief van de kinderopvangorganisatie.

Het uurtarief verschilt nogal per organisatie, en is bijvoorbeeld afhankelijk van het feit of er ruimere openingstijden zijn, warme (biologische) lunches en of de luiers inbegrepen zijn. 

Ook wordt er door ouders steeds meer waarde gehecht aan het inhoudelijke programma en hoogopgeleide leidsters. En daar betaal je uiteraard meer voor.  Werkende ouders kunnen daarnaast ook kinderopvangtoeslag aanvragen voor kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor andere vormen van kinderopvang. 

WerkZorgBerekenaar

Wist je dat er een nieuwe tool bestaat die je kan helpen met het maken van een financieel bewuste keuze rondom werk en zorg? Dat is namelijk de handige WerkZorgBerekenaarontwikkeld door WOMEN Inc en het Nibud. Wat ons betreft een echte aanrader. Bekijk ook gelijk de handige video's van Women Inc over het onderwerp geld en kids.

Is voor jou de kinderopvang nog betaalbaar? Deel het met ons hieronder!

Reageer