Where lifestyle meets finance
Kinderopvang
Kosten | Baby

Wat kost een baby?

Ben je zwanger of denken jullie aan een kindje? Dan is het goed om te weten wat een baby kost. Door vroeg inzicht te hebben in de kosten, weet je vast waar je aan toe bent en kun je er rekening mee houden in je budget. Want echt, baby’s kunnen heul veel geld kosten…

Wat kost een baby?

Je kunt het hebben van een baby net zo duur maken als je zelf wilt. Helaas kunnen we dus ook niet één bedrag noemen wat je aan kosten kwijt zult zijn. Wel kunnen we je inzicht geven in de spullen die je echt nodig hebt (need-to-haves) en de spullen die fijn zijn om erbij te hebben, maar die je ook later kunt aanschaffen (nice-to-haves). En hierbij vertellen we je natuurlijk graag op welke manier je kunt besparen.

Need-to-haves 

Er zijn spullen waar je niet omheen kunt met een kleine op komst. Het is hartstikke leuk om al deze items te shoppen, maar de kosten kunnen al snel oplopen. Loop een willekeurige babyzaak binnen en de verkoopster stopt je maar al te graag een lijst met benodigde baby-uitzet toe. En nee, dit is niet zomaar een kort lijstje, maar het kan soms twee A4-tjes lang zijn. En nog een keer nee, je hebt deze spullen echt niet allemaal nodig! Begin met de basis en koop de rest van de artikelen erbij als je ze echt nodig hebt.

Babykamer

Natuurlijk moet je er als eerste voor zorgen dat de babykamer klaar is. Een wiegje of ledikantje, commode en een kledingkast zijn vaak de meubels die ouders aanschaffen. Je kunt deze meubels nieuw kopen, maar er is echt niets mis mee als je ze tweedehands aanschaft of van een bekende overneemt. En heb je een handige man? Vraag hem om zelf meubels te maken! Scheelt je vaak in de kosten en is nog eens speciaal ook. Decoratie maakt een babykamer altijd leuker. Struin Pinterest af, doe inspiratie op en kijk wat je zelf kunt maken.

Verzorging

Voor de verzorging van je baby heb je ook van alles nodig: (hydrofiele) luiers, een badje, een voedingskussen, beddengoed, crèmes… Ook hier geldt dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Natuurlijk kun je alles nieuw kopen en van één bepaald merk, maar misschien kun je ook wel spulletjes lenen van een vriendin?

Kleding

Moeders in spé vinden het vaak erg leuk om babykleding te kopen. Helemaal niet gek! Al die schattige kleine kleertjes zien er ook zo lief uit. Onze tip hierbij is om in eerste instantie alleen de kleinste maatjes te kopen (50/56) die je in de beginperiode nodig hebt. Misschien organiseren je vriendinnen wel een babyshower voor je of brengt je kraambezoek kleertjes voor je mee? Je kunt hen vertellen dat je alle kleding voor de beginperiode al hebt en dat alles vanaf bijvoorbeeld maat 62 van harte welkom is.

Kinderwagen

Je ontkomt ook niet aan de aanschaf van een kinderwagen en een Maxi Cosi. De kosten voor een nieuwe kinderwagen kunnen zo oplopen tot wel €1.000,- en de vraag is of je dit bedrag er wel voor over hebt. Natuurlijk is het leuk om met een hippe kinderwagen over straat te lopen, maar dit is zeker geen must. En heb je al op Marktplaats gekeken? Hier vind je vaak nog goede exemplaren die makkelijk nog een paar jaar mee kunnen. Zet echter niet alles op alles om op een Maxi Cosi te besparen. Dit item gebruik je ook in de auto en het is er vooral voor bedoeld om de veiligheid van je kindje te waarborgen.

Voeding

Last but not least: je baby moet natuurlijk ook gevoed worden! Borstvoeding geven is een goedkope optie, alleen niet alle vrouwen kiezen hiervoor of kunnen het ook daadwerkelijk geven. In dat geval zul je over moeten stappen op flesvoeding. Veel moeders kiezen vanuit ‘de goede naam’ voor het duurdere Nutrilon, maar flesvoeding van een huismerk is echt niet slechter. Voor alles wat je koopt, geldt: laat je niets aanpraten door verkopers. Ze spelen al snel op je gevoel (en hormonen) in door te zeggen dat je als ouders toch het beste wilt voor je kind. Natuurlijk is dat zo, maar dat betekent niet dat je meteen van alles het allerduurste moet kopen.

Nice-to-haves

Er is nog een hele waslijst te noemen met producten die je niet per se in eerste instantie nodig hebt. Je baby is vlak na de geboorte bijvoorbeeld nog te klein voor een kinderstoel. En waarschijnlijk slaapt hij of zij in de eerste weken na de geboorte nog bij jullie op de kamer waardoor je niet meteen een babyfoon nodig hebt. Logeerpartijtjes zullen ook nog even op zich laten wachten, dus dat weekendbedje heb je ook niet meteen nodig. En wil je borstvoeding geven, maar blijkt het niet te lukken? In dat geval is het zonde als je net die dure elektrische kolf hebt aangeschaft. Je kunt ook heel wat spullen die je niet vanaf dag 1 nodig hebt, vragen als kraamcadeau. Een wipstoel, box en speelgoed zijn bijvoorbeeld leuk om aan opa en oma te vragen.

Wat zeggen het NIBUD en het CBS?

Natuurlijk hebben het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) ook iets te zeggen over dit onderwerp. Volgens het NIBUD besteed je als ouders-to-be gemiddeld €531,- aan de inrichting van de babykamer, kleding en verzorgingsartikelen. Het CBS heeft berekend dat je 17% van je inkomen besteed aan een kindje. Natuurlijk zijn dit gemiddeldes en is er geen goed of fout te benoemen. Jullie moeten vooral doen waar jullie je als ouders goed bij voelen. En is dat die mooie kinderwagen? Gewoon doen! Zolang je je er maar bewust van bent dat ‘duur’ niet automatisch betekent dat iets goed is en dat je op vele manieren kunt besparen. Zo houd je weer geld over voor andere dingen, een date met je lief bijvoorbeeld. Ook niet vervelend als je net ouders bent geworden!

Mama worden en werken

Een baby kost dus best wat centjes. Hoe combineer je mama worden met werken? Lees het blog Een kindje op komst. Maar wie gaat er minder werken? En check ook de handige WerkZorgBerekenaar van Women Inc en het Nibud, deze tool helpt je met het maken van financieel bewuste keuzes op gebied van werk en zorg.

Wat zijn jouw ervaringen met geld uitgeven tijdens je zwangerschap of in de kraamtijd? Laat het ons weten in een reactie hieronder! En lees hier de uitspattingen van onze Lisette.

Reageer