Where lifestyle meets finance
Kosten Bruiloft
Trouwen | kosten | bruiloft

Wat kost een bruiloft?

De zomervakantie is voor veel mannen hét moment om hun vriendin ten huwelijk te vragen. Hoera, feest! En met de herfst in zicht zullen veel stellen zich nu gaan bezighouden met het plannen van de bruiloft. Locatie, jurk, taart: alles moet geregeld worden en ook aan alles hangt een prijskaartje. Maar wat kost een bruiloft precies? Je leest er hieronder van alles over!

Wat kost een bruiloft?

Bij een bruiloft zijn verschillende zaken van invloed op je budget. In Nederland wordt er gemiddeld zo’n €12.000,- uitgegeven aan de grote dag. Wij hebben de verschillende kostenposten voor je op een rijtje gezet. 

Locatie en catering

Laten we maar beginnen met waarschijnlijk de grootste kostenpost: de plek waar het allemaal gaat gebeuren. Je kunt natuurlijk trouwen op het stadhuis, maar de receptie, het diner en het feest vinden vaak ergens anders plaats. Gemiddeld nodigt een bruidspaar 35 daggasten uit, 80 gasten op de receptie en 120 gasten voor het feest. Op basis hiervan kun je uitgaan van een budget variërend tussen de €6.000-, en €8.000,-, inclusief catering en faciliteiten.

Kleding

Wat is een bruiloft zonder een mooie trouwjurk? Je kunt het wat de kosten betreft zo gek maken als je zelf wilt. Als je gaat voor een budgetjurk, kun je er bijvoorbeeld eentje tweedehands aanschaffen. Wanneer je naar een bruidsmodezaak gaat, moet je al gauw rekenen op minimaal €1.000,- voor een trouwjurk inclusief ondergoed en schoenen. Mannen gaat vaak gekleed in een mooi pak, ook hier variëren de kosten: ga uit van een bedrag tussen de €500,- en €900,-. 

Bruidskapsel en visagie

Op de grote dag wil je er natuurlijk picobello uitzien. Je kunt je haar en make-up door een professional laten doen, maar je kun ook vragen of een vriendin dit voor je kan verzorgen. Huur je iemand in? Ga dan uit van een bedrag van ongeveer €300,-.

Ringen

Willen jullie elkaar een ring geven? De prijs die je hiervoor betaalt is helemaal afhankelijk van het materiaal dat jullie kiezen. De gemiddelde prijs voor een set ringen bedraagt ongeveer €1.500,-.

Fotografie

Je kunt ervoor kiezen om een bevriend iemand foto’s van jullie te laten maken. Huur je liever een fotograaf in? Dit kost je per dag minimaal €1.000,-, exclusief het fotoboek achteraf. 

Muziek

Bij een knalfeest hoort natuurlijk ook een dj of een band! Een dj is vaak voordeliger omdat hij of zij alleen is. Voor een band betaal je ongeveer €1.850,- en voor een dj kun je uitgaan van ongeveer €650,-. 

Trouwkaarten

De gasten worden vaak uitgenodigd met een trouwkaart. Als je een beetje handig bent, kun je deze natuurlijk zelf ontwerpen. Besteed je het liever uit? Reken dan op ongeveer €200,- aan ontwerpkosten. Hier komen de drukkosten, enveloppen en postzegels nog bij, uiteraard is dit afhankelijk van het aantal kaarten. 

Bruidstaart

Na het ja-woord is het tijd om de bruidstaart aan te snijden! Ga wat de kosten betreft uit van ongeveer €6,50 per persoon. 

Vervoer

De kosten die je voor een trouwauto kwijt bent hangen helemaal af van de te rijden afstand en het soort auto dat je kiest. Je kunt uitgaan van een gemiddeld bedrag tussen de €500,- en €750,- inclusief chauffeur.

Bedankjes 

Geef je jullie gasten na afloop nog een bedankje mee of stuur je ze later nog een kaart? Voor een bedankkaart wordt gemiddeld €2,50 per stuk betaald. 

Weddingplanner

Wil je de hele organisatie van de bruiloft (of een gedeelte ervan) uitbesteden? Schakel dan een weddingplanner in! De kosten zijn afhankelijk van wat je zelf doet en wat niet. Globaal gezien kun je uitgaan van €2.000,-.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie afkomstig van Trouwshop.com.

Reageer