Where lifestyle meets finance
Wat Kost Een Kind
Kinderen | kosten

Wat kost een kind?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een kind kost geld, en best veel geld ook. Wil je weten hoe het zit? Lees snel verder, How 2 Spend It vertelt je er van alles over!

Hoeveel kost een kind gemiddeld?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat een kind je gemiddeld 17% van je besteedbaar inkomen kost. Heb je twee kinderen? Zij ‘kosten’ samen 26% van je inkomen. De percentages voor 3 en 4 kinderen bedragen respectievelijk 33 en 40%. Of je dit ook daadwerkelijk uitgeeft, hangt helemaal af van jullie gezinsinkomen en bestedingspatroon. Het is immers een gemiddelde en dus niet voor iedereen van toepassing.

Baby

In de eerste fase van het leven van je kind, maak je vooral kosten die betrekking hebben op de gezinsuitbreiding. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft berekend dat de eenmalige noodzakelijke kosten voor de baby-uitzet gemiddeld €531 bedragen. Dit zijn de kosten voor de eerste kleding, verzorgingsartikelen en de babykamer. Ook dit is weer een gemiddeld bedrag, het varieert dus per gezin. Wil je meer weten over de kosten van een baby? Lees dan ook ons artikel ‘Wat kost een baby?’.

Lagere school

Tijdens de lagere school bestaan de kosten vooral uit de dagelijkse boodschappen, kleding, hobby’s, verjaardagen, een bijdrage aan het onderwijs, opvang en oppas, dagjes weg en vakantie. Wanneer je kind ongeveer 6 jaar oud is, kun je trouwens beginnen met het geven van zakgeld. Wil je weten waarom en hoeveel zakgeld je dan zou kunnen geven? Lees er hier meer over.

Middelbare school

Als je kind naar de middelbare school gaat, krijg je met andere kosten te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor schoolboeken of extra buitenschoolse activiteiten. En misschien heeft je kind ook wel een mobiele telefoon of een abonnement op het openbaar vervoer nodig omdat de school niet bij jullie in de buurt staat?

Studerende kinderen

Een studie volgen is een goede investering voor later. Je moet in deze fase rekening houden met de kosten van de opleiding en de boeken. En misschien gaat zoon-of dochterlief wel aan de andere kant van het land studeren en op kamers?

Tegemoetkomingen vanuit de overheid

Je ziet het, de kosten kunnen best in de papieren lopen. Gelukkig is het wel mogelijk om vanuit de overheid tegemoetkomingen te ontvangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderbijslag. Studerende kinderen kunnen in aanmerkingen komen voor studiefinanciering. Door de invoering van het leenstelsel, zijn zij wel verplicht om deze studiefinanciering na het afronden van de studie, weer terug te betalen. Mbo’ers zij hier een uitzondering op. Zij behouden de basisbeurs wel.

Welk bedrag geef jij maandelijks uit aan de opvoeding en het verzorgen van je kind? Deel het met ons in een reactie onder dit bericht!

Reageer