Where lifestyle meets finance
Wat Kost Het Om Gebruik Te Maken Van Een Crowdfundingplatform
Ondernemen | crowdfunding

Wat kost het om gebruik te maken van een crowdfunding platform?

Het is vast geen nieuws dat tegenwoordig steeds meer (startende) bedrijven gebruik maken van crowdfunding om een lening te krijgen. Niet zo gek ook, want deze manier van alternatieve financiering blijkt vaak een lucratieve mogelijkheid te zijn om geld in te zamelen én om meteen promotionele aandacht te verkrijgen voor een bepaald product, dienst of bedrijf. Ondernemers die crowdfunding inzetten, werken hierbij meestal samen met een crowdfunding platform. Maar wat zijn eigenlijk de kosten hiervoor? How 2 Spend It ging voor je op onderzoek uit!

Wat doet een crowdfunding platform?

Laten we bij het begin beginnen, want wat doet zo’n platform nou precies? In het kort komt het er op neer dat je op de website van het platform (er zijn er ruim 30 in Nederland) jouw financieringsaanvraag kunt presenteren. Deze platforms staan in nauw contact met hun doelgroep, jouw potentiële investeerders, en hebben kennis en ervaring in huis om jou als ondernemer te begeleiden bij de financieringsaanvraag.

Wat kost een crowdfunding platform?

En nee, gebruik maken van zo’n platform is natuurlijk niet gratis. De meeste organisaties brengen jou als ondernemer deze kosten in rekening*:

> Kosten voor het plaatsen van een project: dit kan een eenmalig bedrag zijn, een periodiek bedrag of een bepaald percentage van de financiering die je nodig hebt. Er zijn ook platformen die helemaal geen plaatsingskosten rekenen.

> Succesfee: dit is een bepaald percentage van het opgehaalde bedrag.

> Kosten voor de geldverstrekker: tenslotte zijn er ook platformen die jou als ondernemer geen kosten in rekening brengen, maar dit bij de geldverstrekker neerleggen. Zij betalen in dit geval een bepaald percentage over hun donatie of een bepaald bedrag per donatie.

Kortom: we kunnen dus niet een eenduidig antwoord geven op de vraag wat het inzetten van een crowdfunding platform kost. De kosten variëren per platform en hangen vaak ook af van het doelbedrag.

Kosten niet altijd doorslaggevend

Mocht jij via een bepaald platform een crowdfunding campagne beginnen, dan is het zeker raadzaam om rekening te houden met de kosten. Laat de kosten echter niet doorslaggevend zijn, maar kijk bijvoorbeeld ook naar het bereik van het platform, de doelgroep en wat jouw gevoel bij het platform is.

Wil je meer weten over crowdfunding? Bekijk dan hier ons blog waarin we 10 tips geven voor een succesvolle campagne.

Wil je meer weten over het thema 'ondernemen'? Lees dan hier de nieuwste Spender, hét online magazine van How 2 Spend It. 

*Bron: fundwijzer.nl

Reageer