Where lifestyle meets finance
Overschot Vakantiedagen
Werk | vakantiedagen over

Wat kun je doen met een overschot aan vakantiedagen?

Vakantie: wie houdt er niet van! Want wat is het fijn om er even lekker helemaal tussenuit te gaan en alles om je heen te vergeten. Als je in loondienst bent, heb je echter wel vakantiedagen nodig om op reis te kunnen gaan. Sommige mensen zullen jaarlijks een tekort aan deze dagen hebben, terwijl anderen aan het einde van het jaar met een overschot aan dagen ‘kampen’. Wat kun je doen wanneer het laatste op jou van toepassing is en je teveel vakantie-uren overhoudt?

Wanneer vervallen je vakantiedagen?

In de wet is het zo geregeld dat je vakantiedagen van een bepaald jaar nog maximaal zes maanden mag meenemen het nieuwe jaar in. Houd je in 2016 bijvoorbeeld 28 vakantie-uren over? Je moet deze uren dan uiterlijk in juni 2017 opmaken, anders komen ze te vervallen. 

Vakantiedagen opnemen

Voordat je dagen komen te vervallen, is het slim om dit met je leidinggevende te bespreken. Vertel dat je dagen overhoudt en leg hem of haar voor dat je deze dagen wilt opnemen en wanneer je dit zou willen doen. Misschien kun je wel op een langere vakantie dan gebruikelijk aansturen en er écht even goed tussenuit gaan? Vraag jezelf ook af waarom je dagen overhoudt: Ligt er teveel werk om vrij te nemen? Werk je teveel over en schrijf je deze uren er op je vakantiekaart bij of voel je je zo verantwoordelijk voor je werk dat je om die reden geen vakantie opneemt? Precies, ook deze punten kun je bespreekbaar maken met je baas. 

Vakantiedagen laten uitbetalen 

Je kunt er ook voor kiezen om vakantiedagen uit te laten betalen. Vaak moet je dit aangeven in het jaar waarin je de dagen daadwerkelijk overhoudt. Houd er rekening mee dat je over het uitbetalen van de uren gewoon belasting moet betalen. 

Fietsplan 

Er zijn bedrijven waarbij je ook de opgebouwde vakantie-uren kunt inruilen voor bijvoorbeeld een fiets via het zogenaamde fietsplan. Je schaft via het fietsplan een nieuwe fiets aan en verrekent deze vervolgens met je vakantiedagen. Op deze manier kom je van je vakantiedagen af én het levert je vaak ook nog een fiscaal voordeel op. Bekijk hiervoor de cao van jouw werkgever om te zien wat er voor jou van toepassing is. 

Houd jij dit jaar vakantiedagen over en zo ja, wat ga je hiermee doen?

Reageer