Where lifestyle meets finance
Wat Staat Er In Een Ondernemingsplan
Eigen bedrijf starten

Wat staat er in een ondernemingsplan?

Hoera, je gaat voor jezelf beginnen! Het is dan heel handig om vooraf een ondernemingsplan op te stellen. Dit geeft jou als ondernemer richtlijnen, maar dit plan kan ook handig zijn wanneer je bij bijvoorbeeld de bank een lening aanvraagt.

Ondernemingsplan schrijven

Maar wat moet er dan allemaal in een ondernemingsplan staan? Wij hebben hieronder 6 punten op een rij gezet die je in dit plan terug kan laten komen.

1. Introductie

Allereerst vertel je in de introductie iets over jezelf. Wie ben je en waar gaat jouw bedrijf zich mee bezig houden? Waarom ben jij de aangewezen persoon om te ondernemen en hoe stem je straks werk en privé op elkaar af? Hoe zien je netwerk en cv eruit? Probeer het wel kort en aansprekend te houden, zo trigger je de lezer om verder te lezen in je plan.

Je kunt er nog voor kiezen om een samenvatting van maximaal 1 A4-tje toe te voegen aan je introductie. Dit kan handig zijn wanneer je plan de basis vormt voor het aanvragen van een financiering. In de samenvatting kun je ook een SWOT-analyse opnemen. In deze matrix zet je alle kansen en bedreigingen (externe factoren) tegenover de sterke en zwakke punten (interne factoren) van jouw bedrijf en jou als persoon.

2. Hoe ziet de markt eruit?

Geef vervolgens een omschrijving van de markt waar jij je in bezig gaat houden. Hoe ziet deze er uit? Welke ontwikkelingen hebben er plaatsgevonden, wat zijn de verwachtingen, welke problemen spelen er binnen de branche en welke kansen liggen er? Baseer alles op ‘harde’ cijfers en vermeld hier ook zeker de bronnen bij. Vervolgens is het tijd om aan te geven welk probleem jouw bedrijf gaat oplossen. Dit kun je uiteraard baseren op de ontwikkelingen en kansen die je hebt waargenomen.

3. Wat wordt jouw product of dienst?

In dit hoofdstuk ga je nader in op jouw bedrijf en jouw product of dienst. Vergeet hierbij ook zeker niet te vermelden wat jouw Unique Selling Point (USP) is: wat maakt jouw dienst of product onderscheidend ten opzichte van andere aanbieders? En wie gaat jouw product aanschaffen?

Ook is het van belang om hierbij jouw bedrijf inhoudelijk toe te lichten. Voor welke rechtsvorm kies je en neem je ook personeel in dienst?

4. Concurrentie in kaart brengen

Ook onmisbaar in een ondernemingsplan: wie zijn je concurrenten? Je hebt er bij de omschrijving van de markt misschien al even kort bij stil gestaan, maar nu is het tijd om hier meer aandacht aan te besteden. Wat zijn de sterke en zwakke punten van je concurrenten en hoe kun je hen ‘de baas zijn’? Ga ook in op concurrenten die in eerste instantie niet voor de hand liggen, maar wel degelijk invloed kunnen hebben.

5. Hoe zet je marketing in?

Je hebt de doelgroep vast al eerder in je plan omschreven, maar hoe ziet deze groep mensen er daadwerkelijk uit? Wat zijn hun voorkeuren, motivaties maar ook demografische kenmerken? Probeer hier zo specifiek mogelijk in te zijn, zodat je de marketing (het bereiken van je doelgroep) ook zo gericht mogelijk in kunt zetten. Het is zonde om te schieten met hagel, je kunt het beste een ‘niche’ kiezen en hier je marktbewerking en communicatie op afstemmen. Maak hier een gedegen plan voor, zodat je dit bij de start van jouw bedrijf al meteen in kunt zetten en naamsbekendheid opbouwt.

6. Hoe ga je dit financieel doen?

Het kan zijn dat je voor het starten van jouw onderneming kapitaal nodig hebt. Misschien heb je hier zelf voor gespaard, misschien moet je geld lenen bij de bank. Maak, hoe dan ook, een financieel plan en schrijf hierin op welke investeringen je moet doen en hoe je precies geld gaat verdienen. Hoe bepaal je daarnaast de prijs van je product of dienst? Hoeveel geld wil jij zelf als salaris overhouden en bouw je een buffer op voor onvoorziene omstandigheden?

Hulp nodig bij het schrijven van een ondernemingsplan?

Vind je het lastig om een bedrijfsplan op te stellen? Kijk dan eens op internet en doe hier inspiratie op. De website Qredits geeft bijvoorbeeld advies over het succesvol starten van een eigen bedrijf en het doen van investeringen in je onderneming.  Lees ook het interview wat wij onlangs met hun hadden.

Maak jij voor de start van jouw bedrijf een ondernemingsplan of heb je dit bewust wel of niet gedaan? Wij zijn benieuwd!

Reageer