Where lifestyle meets finance
Stocksy Txp26606B6At To000 Small 714639
money talk

Wat weerhoudt je van 'the money-talk'?

Wanneer je een tijdje samen bent en jullie relatie een serieuze wending aanneemt, wordt het op een gegeven moment tijd voor de ‘money-talk’. Maar het kan best lastig zijn om je financieel bloot te geven. Wat weerhoudt je precies van ‘talking money with your honey’ en hoe kun je daar overheen stappen? Lees mee!

Waarom praten we niet over geld?

Je wilt je niet levenslang blijven afvragen hoeveel je partner nu eigenlijk verdient, of er schulden zijn of hoe hoog zijn of haar spaarrekening is. Zeker niet wanneer je gaat samenwonen of als je al een tijd aan het daten bent. Je wilt elkaar toch ook leren kennen op financieel gebied? Wat weerhoudt ons er van om over geld te praten? Wij zetten een aantal veel gehoorde redenen op een rijtje.

Verder lezen: Tips om samen afspraken te maken over geld

Je schaamt je voor je geldgedrag

Misschien heb je wel schulden of ben je iets te goed in geld uitgeven en schaam je je voor de status van jouw financiën. Niet doen. Schaamte lost uiteindelijk niets op. Erover praten met je partner kan juist helpen. Het lucht op en daarnaast wordt je gedwongen om zo gezegd ‘je kop uit het zand te halen’. Je partner kan met je meedenken in mogelijke oplossingen. Je voelt je niet meer zo alleen in je problemen. Het is zoals het is, wees open en eerlijk en probeer over je schaamte heen te stappen. Wat kan helpen is om het eerst voor jezelf op papier te zetten, voordat je het gesprek aangaat.

Je vindt geld niet belangrijk

Misschien denk je: geld is niet belangrijk voor mij, dus daar hoeven we niet over te praten. Guess what? Geldzaken zijn nou eenmaal onderdeel van het leven. En de meeste ruzies tussen stellen gaan over geld. Wanneer je met iemand samen bent, is het daarom belangrijk om elkaar ook financieel te kennen. Hoe gaat die ander met geld om? Hoe heeft hij of zij zijn geldzaken geregeld? Wanneer je hier goed over communiceert en goede geldafspraken maakt, is de kans kleiner dat jullie daar ruzie over maken. Dat is toch een heel fijn gegeven?

Je voelt je ongemakkelijk om over geld te praten

Voelt het voor jou ongemakkelijk om over geld te praten? Je bent echt niet de enige. We praten over alles, maar over geldzaken praten is voor veel mensen lastig. Maar dat is geen reden om het onderwerp binnen je relatie te vermijden. Vraag jezelf af waarom je je zo ongemakkelijk voelt over dit onderwerp. Waar komt het vandaan? [1] Ga daarna oefenen. Praat over kleine onderwerpen die met geld te maken hebben. Oefen met je partner, met vriendinnen, met collega’s. Je zult zien dat je er steeds beter in wordt. Weet je niet waar je over moet praten? Pak onze moneymindset-vragen er dan eens bij.

Verder lezen: Renée: 'Van dikke schulden naar eigenaar How 2 Spend It'

Je bent bang voor wat er gaat komen

Heb je het vermoeden dat je partner wel eens hoge schulden zou kunnen hebben of dat er allerlei financiële lijken uit de kast komen vallen wanneer jullie een eerlijk gesprek over geldzaken zouden hebben? Ai, dat is niet fijn. Maar, des te meer reden om het gesprek wel aan te gaan. Misschien is het allemaal minder erg dan je dacht. Of niet. En dan is het beter om daar zo snel mogelijk achter te komen. Het liefst vóór jullie gaan samenwonen. Je kan dan met je partner meedenken in oplossingen en hem of haar ondersteunen, maar ook jezelf in beschermen nemen .

Uiteindelijk voelt het goed om te weten dat je ook met elkaar over geldzaken kan praten. Het brengt je zelfs dichter bij elkaar.

Reageer