Where lifestyle meets finance
Welk Geldbedrag Geef Je Op Een Bruiloft
Trouwen | inspiratie | cadeaus

Welk geldbedrag geef je cadeau op een bruiloft?

Het kan best lastig zijn om te bepalen welk geldbedrag je iemand cadeau doet op een bruiloft. Je wilt niet te weinig geven, want dat staat zo krenterig. En als je teveel geeft, kun je hier juist ook weer een verkeerd signaal mee afgeven. Hoe kun je het geldbedrag het beste bepalen? Wij geven je wat stof tot nadenken!

Welk geldbedrag geef je cadeau op een bruiloft?

Hoe goed ken je het bruidspaar? 

Neem allereerst in je overweging mee hoe goed je het bruidspaar kent. Trouwt je zus of gaat het om een collega waar je verder buiten het werk niet heel veel mee optrekt? Het mag logisch zijn dat je een goede vriendin meer geeft dan iemand waar je verder niet zo heel veel mee hebt. 

Verder lezen: Een huwelijkscadeau uitzoeken: zo doe je dat

Voor welk programma ben je uitgenodigd?

Ben je als daggast op de bruiloft aanwezig of heb je alleen een uitnodiging ontvangen voor het feest? In het laatste geval maakt het bruidspaar ook niet heel veel kosten voor jou, dus je hoeft je niet verplicht te voelen om met een goed gevulde envelop aan te komen. 

Maak je op een andere manier nog kosten voor het huwelijk?

Een nieuwe jurk, een overnachting op de trouwlocatie en dan nog een vrijgezellenfeest: vaak geef je aan een bruiloft meer geld uit dan alleen de kosten voor het huwelijkscadeau. Neem deze overige kosten ook zeker even mee in je overweging. Als je al €300,- armer bent omdat je een nieuwe jurk hebt moeten kopen en het vrijgezellenfeest hebt georganiseerd, dan is het helemaal niet gek om iets rustiger aan te doen met het cadeau. 

Wat kun je zelf missen?

Ook niet geheel onbelangrijk: bekijk welk geldbedrag jij kunt missen. Als je net midden in een dure verbouwing zit, dan is het logisch dat je wat minder gul bent wat cadeaus betreft. De bruid en bruidegom zullen hier alle begrip voor hebben, dus voel je zeker niet bezwaard om iets minder te geven. 

Geef een cadeau in plaats van geld!

Als je het hele geld-issue wilt vermijden, dan kun je natuurlijk ook gewoon een cadeau geven aan het bruidspaar! Misschien hebben ze wel een gezamenlijke hobby of kunnen ze nog heel goed iets voor hun uitzet gebruiken? Laat je fantasie er op los en niemand hoeft te weten wat jouw cadeau uiteindelijk heeft gekost. 

Verder lezen: Joella ging haar huwelijkse voorwaarden aanpassen en vertelt waarom

Wat geef ik zelf?

Ik vind het zelf ook altijd lastig om te bepalen wat ik het bruidspaar geef. Als je het me nu zou vragen, zou ik voor naaste familie en beste vrienden een bedrag van ongeveer €100,- reserveren. De wat verdere familieleden en andere vrienden kunnen rekenen op een bedrag variërend tussen €50,- en €75,- (het ligt eraan waar we voor worden uitgenodigd) en voor kennissen reken ik een bedrag tussen de €25,- en €40,-. Ik ga er in alle gevallen vanuit dat ik samen met manlief bij de bruiloft aanwezig ben en dat het de bedragen zijn die wij samen als stel geven. 

Je merkt het: er is in dit geval geen ‘goed’ of ‘fout’ te noemen. Geef vooral een bedrag waar jij je prettig bij voelt en laat je niet van de wijs brengen door wat anderen vinden of zeggen. Het gaat om jouw cadeau, en dat is het belangrijkste. 

Wat vind jij een realistisch bedrag om cadeau te geven op een bruiloft? Tell us!

Reageer