Where lifestyle meets finance
Geldzaken Regelen Eigen Bedrijf
Ondernemen | financien regelen

Welke geldzaken moet je regelen als je een eigen bedrijf start?

Voor jezelf werken is fun! Het is hard werken, maar dat wordt wat mij betreft ruimschoots beloond. Ik kan zelf bepalen waar en wanneer ik werk en ik kan mezelf blijven ontwikkelen. Toch waren er wel wat geldzaken die ik moest regelen voordat ik echt voor mijzelf begon. Wil jij ook gaan ondernemen? Dan mag je deze financiële aspecten zeker niet vergeten. 

Dit moet je regelen op financieel gebied als je voor jezelf begint

Zakelijke bankrekening openen

Zodra je bij de Kamer van Koophandel bent geweest, kun je meteen door naar de bank voor het openen van een zakelijke rekening. Je kunt kiezen voor een bank waar je ook je privé-bankzaken hebt geregeld, maar dat hoeft natuurlijk niet. Bedenk goed wat je behoeftes als ondernemer zijn en maak op basis daarvan een keuze. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook ons artikel ‘Hoe kies ik een goede zakelijke rekening voor mijn bedrijf?’.

Heb je een financiering nodig?

Als het goed is, heb je voordat je van start ging met je bedrijf al een ondernemingsplan opgesteld. Hier staat ook de financiële kant van jouw bedrijf in beschreven. Heb je op basis van dit plan een financiering nodig? Zo ja, hoeveel bedraagt deze financiering en hoe zorg je ervoor dat je over dit geld kunt beschikken? Maak je bijvoorbeeld gebruik van eigen spaargeld, leen je het geld van bekenden of klop je aan bij een financieel dienstverlener? Wellicht is crowdfunding ook nog een interessante optie voor je. 

Welke verzekeringen heb je nodig?

Als ondernemer zijnde is het ook handig om verzekeringen af te sluiten. Verdiep je eerst in de risico’s die je als ondernemer mogelijk loopt en bekijk dan welke verzekeringen er zijn om deze risico’s af te dekken. Misschien zijn de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering of de arbeidsongeschiktheidsverzekering wel iets voor jou?

Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Wat de boekhouding betreft zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt deze (zeker in de startfase van je bedrijf) helemaal zelf doen, of je besteedt de administratie (gedeeltelijk) uit. Er zijn uiteraard meerdere tools die je helpen bij de boekhouding. Lees hier meer over MoneyMonk, één van onze favorieten.

Jezelf salaris uitbetalen

En dan het leukste financiële gedeelte wanneer je eenmaal gestart bent: jezelf salaris uitbetalen! Ik kan me mijn eerste ondernemers-salaris nog goed herinneren. Een groot gedeelte ging op aan lunches en etentjes want hé, ik had iets te vieren! Houd echter ook rekening met de Belastingdienst. Ook over loon en winst vanuit je onderneming ben je belasting verschuldigd. Hoeveel precies hangt af van je persoonlijke situatie en of je recht hebt op startersaftrek en/of zelfstandigenaftrek. Op de website BerekenHet.nl kun je een schatting maken. 

Wil je hier meer over weten over dit onderwerp? Bekijk dan onze checklisten 'Financiering voor je bedrijf', 'Onderneming beginnen' of 'Boekhouding eigen bedrijf'. 

Reageer