Where lifestyle meets finance
Welke Soorten Lijfrentes Zijn Er
Verzekering | Lijfrentes

Welke soorten lijfrentes zijn er?

Het kan een nuttige verzekering voor je zijn: de lijfrenteverzekering. Maar welke soorten lijfrentes zijn er en welke variant zou het meest geschikt zijn voor jouw situatie? How 2 Spend It zocht het voor je uit

Wat is een lijfrenteverzekering?

Laten we bij het begin beginnen: een lijfrenteverzekering is een levensverzekering die je afsluit om een aanvulling op je (pensioen)inkomen op te bouwen. Vanuit de overheid heb je recht op een AOW-uitkering en bij je werkgevers bouw je misschien wel pensioen op. De lijfrenteverzekering kan dus een extra spaarpotje voor je oude dag zijn.

De lijfrenteverzekering bestaat uit twee fases. De eerste fase van de lijfrenteverzekering is de opbouwfase. Dit betekent dat je een bedrag stort in je verzekering. De tweede fase van de verzekering is de uitkeringsfase. De uitkering vindt plaats in gelijke termijnen en de hoogte van de uitkering is per termijn gelijk. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de verzekering af te kopen en het bedrag in één keer te laten uitkeren, maar dit is fiscaal gezien niet altijd aantrekkelijk.

Verder lezen: Doe jij al aan het Pay Yourself First Principe?

Welke soorten lijfrentes zijn er? 

Als je kijkt naar de manier van uitkeren, zijn er de volgende varianten:

Oudedagslijfrente 

De uitkering van de oudedagslijfrente komt ten gunste van jezelf als verzekerde. De verzekering mag uitkeren vanaf het moment dat jij de AOW-leeftijd bereikt. Je bent vrij om dit moment zelf te kiezen, maar het uitkeren moet uiterlijk 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd gestart zijn. De uitkering stopt wanneer je komt te overlijden.

Tijdelijke oudedagslijfrente

Deze variant is voor een groot gedeelte gelijk aan de oudedagslijfrente, maar er zit een verschil in de einddatum van de uitkering. Zoals de naam al doet vermoeden, keert de tijdelijke oudedagslijfrente tijdelijk uit (een periode van minimaal 5 jaar). Bij deze verzekering heb je dus te maken met een vooraf afgesproken einddatum.

Verder lezen: Pensioen via je werkgever: moet je daar verplicht aan deelnemen?

Nabestaandenlijfrente

De nabestaandenlijfrente sluit je af voor jouw nabestaanden. De uitkering van deze verzekering start wanneer jij komt te overlijden. Je nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om de datum van uitkeren uit te stellen wanneer zij bijvoorbeeld nog recht hebben op een andere uitkering vanuit de overheid, zoals de Algemene Nabestaandenwet (Anw).

De bovenstaande varianten verschillen dus in de manier van uitkeren. Je kunt er ook voor kiezen om in één keer een groot geld bedrag in te leggen in een lijfrenteverzekering. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je een gouden handdruk hebt gekregen. Dit levert je vooral een fiscaal voordeel op: je laat de gouden handdruk namelijk uitkeren als inkomen en het ook zo belasten.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan hier onze blog ‘Wat is een lijfrenteverzekering?’.

Reageer